Adio internări și deplasări la cabinetul medicului pentru consultații. Când ar putea...

Adio internări și deplasări la cabinetul medicului pentru consultații. Când ar putea fi implementată telemedicina în județul Timiș

0
DISTRIBUIȚI

bolnavi

Tot mai mulți specialiști din domeniul sănătății vorbesc despre medicina viitorului care va fi realizată cu ajutorul tehnologiei. Prin intermediul acesteia, pacienții vor putea primi un diagnostic într-un timp cât mai scurt, iar costurile pentru sănătate vor fi mult diminuate. O serie de soluții inovative în acest sens au fost deja implementate în mai multe țări europene, iar România încearcă să preia aceste modele de bune practici.

Printre acestea se numără mai multe metode prin care pacienții să fie asistați la domiciliu. “Vorbim de programe IT, de diferite device-uri care să monitorizeze pacienții și care să-i ajute să aibă o viață mai îndelungată și mai sănătoasă în confortul casei lor.


În viitor, pacienții nu vor mai fi spitalizați, ci vor sta acasă, ceea ce contează foarte mult și din punct de vedere psihic”, a precizat, astăzi, Carina Sinca, managerul unui proiect finanțat cu bani de la Uniunea Europeană prin intermediul căruia s-au identificat bune practici în sănătate.

Telemedicina va reprezenta o altă soluție inovativă, și asta pentru că pacientul nu va mai trebui să se deplaseze la cabinetul medicului specialist pentru consultații, ci doar să meargă la medicul de familie sau chiar de acasă să fie consultat de către specialist. Totul ar fi posibil după ce analizele sunt trimise la un centru specializat cu ajutorul unor soft-uri performante.
“Practic, vorbim de medicina viitorului. România este la primul sfert al drumului. Cu puțină voință politică se pot rezolva foarte multe lucruri. Este adevărat, e nevoie de o investiție și bună voință, dar telemedicina și celelalte soluții inovative se pot implementa și în județul Timiș și în România destul de repede”, a precizat și medicul Virgil Musta, președintele Fundației de Ajutor Medical Profilaxis.

Proiectul în cadrul căruia specialiști din nouă țări din Uniunea Europeană au făcut schimb de experiență se numește “Consortium for Assistive Solutions Adoption” și a fost implementat de către Consiliul Județean Timiș. Valoarea acestuia se ridică la peste 110.000 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.