Amnesty International acuză: Guvernul turc este „mai represiv ca oricând” cu manifestanţii

Amnesty International acuză: Guvernul turc este „mai represiv ca oricând” cu manifestanţii

0
DISTRIBUIȚI

police-fire-tear-gas-istanbul-protests-turkey-data

Guvernul turc islamo-conservator aplică o politică „mai represivă ca oricând” la adresa cetăţenilor care-i contestă autoritatea şi protejează „impunitatea” forţelor de ordine, acuză un raport dat publicităţii de Amnewsty International.

„La un an de la manifestaţiile din Gezi, poziţia Guvernului în privinţa dreptului de a manifesta pare mai represivă ca oricând”, afirmă Amnesty.

„În loc să soluţioneze problemele apărute în vara anului 2013, Guvernul continuă să folosească forţa în mod abuziv pentru a interzice dreptul cetăţenilor la manifestaţii paşnice şi nu depune nicun efort pentru a le face dreptate victimelor abuzurilor forţelor de ordine”, adaugă raportul Amnesty.

De asemenea, Amnesty critică recentele legi care „restricţionează accesul la reţele sociale” şi reformele privind justiţia, ce au „politizat şi mai mult sistemul judiciar şi au redus capacitatea de a denunţa abuzul Guvernului şi de a apăra drepturile fundamentale ale cetăţenilor”.

Peste 5.500 de persoane au ajuns în faţa justiţiei, în urma participării la manifestaţiile din iunie 2013, potrivit raportului publicat de Amnesty.

„Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, aflat la guvernare) a ales calea intolerenţei, conflictului şi polarizării.


Această opţiune, dacă se confirmă, va afecta şi mai mult situaţia drepturilor omului în Turcia”, insistă Amnesty, care cere Guvernului să-şi schimbe poziţia faţă de cei care critică regimul.

Raportul Amnesty este publicat la două săptămâni de la marcarea unui an de la revoltele din Gezi, care a provocat ciocniri violente între mii de manifestanţi şi forţele de ordine, în special la Istanbul şi Ankara.

Manifestaţiile din iunie 2013 au avut loc în urma mobilizării unor militanţi ecologişti care s-au opus distrugerii Parcului Gezi, aflat în apropiere de Pieţa Taksim din Istanbul.

Reprimarea violentă a manifestaţiei s-a transformat într-un protest general la adresa premierului turc Erdogan, acuzat de „autoritarism” şi că urmăreşte „islamizarea” Turciei. Peste 3,5 milioane de persoane au manifestat în sute de oraşe din Turcia în primele săptămâni din iunie 2013.

În urma protestelor, cel puţin opt persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 8.000 au fost rănite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.