Arta lui Rembrandt, expusă la Timișoara. Află când se deschide expoziția

Arta lui Rembrandt, expusă la Timișoara. Află când se deschide expoziția

0
DISTRIBUIȚI

rembrandt - autoportret

Muzeul de Artă din Timişoara a semnat astăzi un contract cu Euro Art Luxembourg privind organizarea, la Timişoara, a unei expoziţii de excepţie, „Rembrandt. Apogeul artei gravurii”.

Euro Art Luxembourg reuneşte una din cele mai mari colecţii private de artă din Europa, cu aproximativ 5.000 de capodopere, care a fost expusă până în prezent în aproape întreaga Europă, în ţările continentului american şi în Australia. Decizia de a aduce o parte a colecţiei în România a fost luată de proprietarul acesteia în 2012. În prezent, expoziţia se află la Cluj, şi în acest an au început negocierile pentru aducerea ei la Timişoara, gravurile urmănd să mai fie expuse și la Iaşi şi Bucureşti.

Publicul va putea admira la Timișoara, începând din 10 decembrie, gravuri originale obţinute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, aflate la muzeul Luvru. Plăcile de la muzeul parizian au fost restaurate şi prelucrate de Amand Durand între anii 1865-1867, la solicitarea Bibliotecii Naţionale Franceze.


Colecţia prezentată la Timişoara este cea mai mare expoziţie de gravuri ale lui Rembrandt în România şi cuprinde 273 de gravuri realizate de maestrul olandez de-a lungul vieţii.

Considerat unul din cei mai mari artişti olandezi ai secolului al XVII-lea, Rembrandt s-a remarcat nu numai prin tablourile sale, ci şi prin sutele de gravuri deosebit de frumoase, care ocupă un loc aparte în opera sa şi constituie un capitol în sine al artei europene. Prima gravură datează din anul 1626 iar ultima a fost realizată în 1665. Până în 1639 el s-a dedicat gravurilor, apoi calcografiei cu haşurări dense şi suprapuse care accentuează contrastul dintre lumină şi clarobscur iar din 1651 a combinat cele două tehnici, acordând o deosebită atenţie detaliului. La fel ca şi în cazul tablourilor, subiectele gravurilor sunt extrem de variate. Artistul s-a arătat interesat de figurile oamenilor, de scene din Vechiul şi Noul Testament iar mai târziu de peisaje, în care surprind efectele nuanţelor, realizate cu ajutorul unor surse luminoase care individualizează fiecare detaliu. La moartea sa, în 1669, gravurile sale făceau parte din renumite colecţii europene.

Expoziţia cu gravurile lui Rembrandt va fi urmată de alte două expoziţii de mare ţinută, cu lucrări din aceeaşi colecţie, semnate de Salvador Dali şi Marc Chagall. În paralel cu expoziţia vor fi organizate şi alte evenimente conexe, precum dezbateri pe marginea operei lui Rembrandt dar şi demonstraţii ale unor artişti care vor arăta publicului larg cât de impotantă este arta gravurii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.