Asistenții sociali din Timiș, pe post de detectivi. Din ce motiv incredibil...

Asistenții sociali din Timiș, pe post de detectivi. Din ce motiv incredibil nu pot fi adoptați bebelușii abandonați, deși există doritori

1
DISTRIBUIȚI

copii10_resize-640x4261

Majoritatea familiilor care intenționează să adopte un copil își doresc ca acesta să fie cât mai mic. Totuși, deși anual zeci de copii sunt abandonați de cele care le dau viață în maternitățile din județul nostru, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș nu pot să îi încredințeze unei familii, din cauza legilor prost făcute.

Emilia Milutinovici, șefa DGASPC Timiș, povestește că procedura de adopție este îngreunată din cauza unei legi care obligă asistenții sociali să identifice familia copilului părăsit până la gradul al patrulea, familie pe care trebuie să încerce să o convingă să nu renunțe la micuț. „Asistentul social a ajuns să fie un mic detectiv. De exemplu, dacă avem o mamă care s-a născut în județul Iași, dar are domiciliul la Timișoara și își abandonează copilul într-o maternitate din oraș, noi suntem obligați să mergem în județul de origine pentru a identifica rudele.


Dar, de cele mai multe ori, noi pierdem timpul, pentru că instinctele materne în astfel de familii cu o educație redusă este aproape inexistent”, a precizat Emilia Milutinovici.

Potrivit reprezentanților DGASPC Timiș, cel mai mic copil care a fost adoptat în județul nostru avea un an și șase luni, și asta pentru că mama l-a abandonat în maternitate și și-a dat un nume fals, astfel că asistenții sociali nu au putut găsi niciun membru al familiei.

Șefa DGASPC Timiș a precizat că în România, procedura medie de adopție durează aproximativ un an și două luni, acesta fiind unul dintre cele mai mici termene la nivelul țărilor Uniunii Europene. De exemplu, în unele țări ale UE, procedura de adopție durează între doi și șapte ani. „Ne dorim ca o instituție de stat să fie doar o etapă tranzitorie. Nu e admis ca un copil să intre într-un centru de plasament la șase luni și să iasă la 18 ani. Dar pentru asta legile trebuie schimbate, pentru că se ajunge ca un copil să evolueze în vârstă și să devină greu adoptabil”, atrage atenția Emilia Milutinovici.

Anul trecut, 29 de copii au fost abandonați în maternitățile din județul Timiș.

1 COMENTARIU

  1. De cand a ajuns aceasta doamna la directie exista cea mai mare schinbare din acèasta institutie…SPAGA E PE CALE DE DISPARITIE!va spun asta dupa ce m-am lovit in trecut de aceste chestii…bravo doamna Milutinovici si multi ani inainte!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.