Bacalaureatul electoral

Bacalaureatul electoral

0
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

E an electoral, iar în România se trăiește din nou bine. Iarba parcă e mai verde, berea mai puțin amară, iar elevii mai deștepți ca niciodată. De fapt, exagerez. Sunt la fel de deștepți ca în urmă cu 10-15 ani, când BAC-ul era examenul profesorilor și directorilor de școli angrenați politic în fața opiniei publice și a celor care se aflau la guvernare. Meritocrația este pentru români atât de rar întâlnită, pe cât este apa potabilă pentru africani. Politicienilor le place să se pozeze cu medalii și medaliați, elevi eminenți care ar trebui să fie susținuți de sistem încă de la primele semne de excelență pe care le dau, dar care sunt plimbați ca ursul prin fața opiniei publice doar atunci când primesc vreo diplomă internațională.

Acum vor afla că nu sunt cu nimic mai speciali decât colegii lor de clasă sau școală.


Cei care s-au chinuit să treacă de tezele de matematică, înarmați cu hands-free-uri sau plicuri, se vor trezi peste noapte la fel de geniali ca și colegii lor olimpici. BAC-ul și Evaluarea Națională sunt examene pentru toată lumea, probe de masă a capacității tinerilor de a dovedi ce au învățat în anii de școală, astfel că trebuie cu toții să reușească. Ceilalți, care s-au străduit să aducă rezultate remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, să mai înghită puțin în sec și să se gândească că au fost cei mai buni la concursurile respective, doar pentru că provin dintr-o țară în care peste 90% dintre elevi sunt geniali.

Normal că au bătut China sau America la matematică, fizică sau chimie, pentru că în România toți colegii acestor olimpici sunt chiar puțin peste competitorii din țările mai sus amintite. Politicienii se vor asigura de asta, pentru că urmează un examen greu și pentru ei, în care va trebui să alegem un nou “diriginte”, care să păstorească întreaga clasă politică de olimpici în ale miniciunii, manipulării și demo(no)crației.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.