Butcher: Corupţia e şi problema României, lupta împotriva ei nu s-a terminat

Butcher: Corupţia e şi problema României, lupta împotriva ei nu s-a terminat

0
DISTRIBUIȚI

coruptie_politisti

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a declarat, miercuri seară, că România a înregistrat rezultate extrem de bune în combaterea corupţiei, dar lupta nu s-a încheiat şi acest fenomen este în continuare o problemă, scrie Mediafax.

Rugat să comenteze declaraţiile vicepreşedintelui Joe Biden privind lucrurile care mai sunt de făcut în lupta împotriva corupţiei şi reacţia guvernului român care a precizat că acest tip de discurs este ţinut în toate ţările din Europa de Est, Duane Butcher a precizat că nu este „tocmai bine” să se facă astfel de afirmaţii.

„Atât vicepreşedintele Joe Biden, cât şi secretarul asistent Nuland au definit combaterea corupţiei drept unul dintre scopurile principale ale politicilor Americii faţă de întreaga Europă Centrală. Şi, din foarte multe puncte de vedere, România a fost un exemplu în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. În plus, instituţiile înfiinţate în România în ultimii ani au înregistrat rezultate extrem de bune. Şi cred că nu este tocmai bine pentru România să spună: ei bine, nu este problema noastră, toţi se confruntă cu ea. Vreau să spun că este şi problema României, dar cred că vor fi ţări care vor privi spre România în ceea ce priveşte bunele practici, pentru a învăţa cum să abordeze această problemă”, a declarat, la TVR1, diplomatul american.

Butcher a atras atenţia că lupta trebuie să continue. „Nimeni n-a eradicat corupţia complet până acum, problema este cum reuşim să gestionăm această corupţie şi să ne asigurăm că o minimizăm.


Cred că România este deja pe drumul cel bun. E important ca lupta să continue. Şitţi, nu am terminat încă. E important ca acest avânt să fie continuat”, a spus Duane Butcher. 
România făcut progrese reale în consolidarea statului de drept şi în tragerea la răspundere a demnitarilor, dar mai sunt lucruri de făcut, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, subliniind că Washingtonul va ajuta Bucureştiul să rămână „pe drumul cel bun”.

„Susţinerea României în angajamentul său faţă de valorile democratice este esenţa parteneriatului nostru şi unul dintre fundamentele alianţei noastre. Ţările care nu au un stat de drept puternic, un sistem judiciar independent şi instituţii democratice puternice sunt vulnerabile la tipul de acţiuni pe care le desfăşoară Rusia în Ucraina”, a precizat, la 20 mai, vicepreşedintele SUA. Joe Biden a declarat că, de la ultima sa vizită în România, în urmă cu cinci ani, „s-au înregistrat progrese reale în România în ce priveşte consolidarea statului de drept şi tragerea la răspundere a demnitarilor pentru încrederea acordată lor de public”.

Pe de altă parte, el a subliniat că mai sunt lucruri de făcut, iar SUA vor ajuta România în acest sens. „Ştim că nu este întotdeauna uşor, iar Statele Unite susţin eforturile României de a rămâne pe drumul cel bun. Stabilitatea, transparenţa şi statul de drept sunt esenţiale pentru investiţii şi vrem ca relaţiile noastre economice să continue să se dezvolte şi să crească. Suntem direct interesaţi să vedem România prosperând”, a spus Biden, adăugând că „democraţiile puternice, bazate pe statul de drept, sunt prieteni şi aliaţi mai capabili”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.