A căzut cortina peste FEST-FDR 2014. Câți spectatori au văzut spectacolele în...

A căzut cortina peste FEST-FDR 2014. Câți spectatori au văzut spectacolele în aer liber și ce surprize urmează GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

PILGRIMAGE 05_resize

După opt zile de FEST (10 – 17 iunie) și încă cinci de FDR (14 – 18 mai), Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Românești 2014, eveniment organizat cu sprijinul Ministerului Culturii, al Consiliului Local și al Primăriei Timișoara, precum și al Institutului Cultural Român și UNITER, s-a încheiat marți seara la Timișoara, cu patru reprezentații de excepție.

După oamenii în alb de la Teatr Snów (Polonia) care, în spectacolul lor „Pilgrimage”, au inventat în Piața Victoriei o poveste cocoțată pe scaune și pe picioroange, Sala Mare a Naționalului a găzduit „Il ritorno a casa” (Întoarcerea acasă) de Harold Pinter, creație a unuia dintre cei mai importanţi regizori ai secolului XX, Peter Stein (fondatorul celebrului teatru Schaubühne din Berlin). Mai târziu, la Sala 2, „Zic-zac” de Andrea Gavriliu (o producție UNATC și Godot Café-Teatru București), un spectacol care s-a jucat cu imaginația publicului până la incandescență, a fost urmat de concertul trupei Exit Oz, punctul final al acestei ediții a FEST-FDR.

Împărțit pentru prima dată în două secțiuni distincte, FEST – FDR a însemnat 33 de reprezentații. Majoritatea spectacolelor s-au jucat cu casa închisă, iar iar secțiunea FEST/Outdoor a adunat în fața Teatrului Național peste 5.000 de spectatori. Programul a cuprins, de asemenea, concerte, expoziții, lansări de cărți, ateliere, precum și finala Concursului Național de Dramaturgie.

Ada Hausvater, managerul Teatrului Național Timișoara, a încheiat, aseară, festivalul anunțând ediția de anul viitor. ”3, 2, 1: start! Urmează FEST – FDR 2015. Mergem mai departe bucuroși, împliniți cu multe idei, gânduri, vise de înfăptuit. Mă declar un om fericit, cu atâția oameni minunați în jur și trebuie să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest festival. Și cel mai important, mulțumesc faptului că există atât de mulți artiști importanți care se implică, care creează, astfel încât putem să ne dezvoltăm mai departe și sunt recunoscătoare faptului că există un public atât de minunat. De asemenea, vreau să mulțumesc echipei care lucrează la festival. În acest moment vorbim de un nou selecționer, care cred că a făcut o treabă fantastică, Oana Borș. Eu, ca manager, am o mare șansă: se spune că orice director are o mână dreaptă. Eu am mai multe.”, a spus managerul TNT.

Teatrologul Oana Borș, selecționerul secțiunii FDR a festivalului a anunțat noutățile ediției 2015 a festivalului. ”Vă invităm la o nouă ediție care va avea, ca de obicei, un modul al dramaturgiei românești, iar încercarea mea va fi să fac o panoramă a ceea ce însemană dramaturgie nouă, dar și reinterpretarea în cheie contemporană a celei clasice, în spectacole cât mai incitante și cât mai diverse. De asemenea, vom organiza și o secțiune FEST, o secțiune ce presupune spectacole de stradă, spectacole din dramaturgia universală, dar tot realizate de trupe și teatre din țara noastră.


De asemenea, anul viitor aduce și o surpriză. FEST va cuprinde un nou nucleu internațional, un proiect al TNTm în cadrul rețelei internaționale al cărei membru este, European Theatre Convention. Astfel, tot în cadrul FEST-FDR, va avea loc Art of Ageing Festival, un proiect extrem de interesant despre care vă vom ține la curent”, a arătat Oana Borș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.