Cine sunt cei 120 de copii din centrele de plasament din județul...

Cine sunt cei 120 de copii din centrele de plasament din județul Timiș pe care nu-i vrea nimeni. Cum au spart barierele două familii

0
DISTRIBUIȚI

copii19_resize-640x426

Persoanele din județul Timiș care intenționează să adopte un copil își doresc ca acesta să fie perfect: frumos, blond, cu ochi albaștri, sănătos, de etnie română și să fie cât mai mic. În aceste condiții, aproape 120 de copii care se află în centrele de plasament din județul nostru, care nu îndeplinesc o parte din criterii, au șanse aproape zero ca să fie înfiați, să poată spune cuiva mamă și tată.

Florin și soția sa nu au făcut excepție de la această regulă în momentul în care s-au decis să adopte un copil. “Ne-am dorit un copil cu vârsta între zero și 3 ani, clinic sănătos”, își amintește bărbatul din Timișoara. Totuși, după un an în care nu s-a găsit niciun copil cu care să se potrivească, l-a îndrumarea asistenților sociali din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Florin a acceptat să vadă o fetiță de doar un an și câteva luni, dar diagnosticată cu o boală cronică, la inimă, pe care a și adoptat-o. “Este frumos ceea ce ni s-a întâmplat. Pentru noi, ca părinți, viața ni s-a schimbat. Fetița are acum doi ani și cinci luni, crește de la zi la zi, s-a învățat și denumește casa “la noi acasă”, povestește Florin, cu ochii plini de lacrimi.

Dacă nu l-ar fi găsit pe Florin, fetița ar fi avut toate șansele să-și petreacă copilăria în centrele de plasament.


“Din simplul motiv că are o boală cronică, nu exista pe listă niciun părinte din România care să o vrea să o adopte”, explică Alina Mayer, șefa Biroului de Adopții din cadrul DGASPC Timiș.

Stela și Dorin formează o altă familie care s-a decis să ofere o șansă la o viață normală unui copil “greu adoptabil”. Aceștia așteptă cu sufletul la gură să se termine acest an școlar pentru a putea s-o ia acasă pe fetița de șapte ani pe care s-au decis s-o adopte la începutul acestui an. “Avem o fetiță minunată pe care tocmai am dobândit-o. Când apare ea, casa este plină, s-a schimbat totul. Ne-am dorit și noi un copil mai mic, pe care să-l învățăm cum să țină creionul în mână, să mănânce, dar nu ne pare rău nicio clipă că am făcut pasul acesta, tot ne-au mai rămas lucruri pe care s-o învățăm”, povestește Stela, care s-a decis să adopte un copil după ce ani întregi a încercat în zadar să rămână însărcinată.

Pentru a promova și mai intens adopția, începând din acest an, în România se sărbătorește Ziua Națională a Adopției. DGASPC Timiș celebrează această zi prin organizarea unui spectacol cu surprize, destinat tuturor copiilor, ce are loc între orele 18.00 – 20.00, astăzi, la Iulius Mall Timișoara. Sloganul acestei zile este “Fă diferența! Adoptă!” tocmai cu scopul de a se pune accentul pe faptul că fiecare copil are nevoie de o familie. În acest fel se militează și pentru adopția copiilor “greu adoptabili”, adică cu vârsta peste cinci ani, cei de etnie romă, frații sau copiii cu probleme de sănătate sau cu grad de handicap.

În acest moment, în centrele de plasament din județul Timiș se află în jur de 1.700 de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.