De ce nu poate fi pus în funcțiune laboratorul UNIC în România,...

De ce nu poate fi pus în funcțiune laboratorul UNIC în România, care poate face 4.000 de analize medicale pe oră, de la Spitalul Județean Timișoara

5
DISTRIBUIȚI

linie automata de efectuare a analizelor medicale

Cel mai mare spital din vestul țării are una dintre cea mai performante linii de efectuare a analizelor medicale din Europa, care se află într-un laborator unic în țara noastră. Această linie a costat nu mai puțin de un milion de euro, banii proveniți de la Ministerul Sănătății. Totuși, deși laboratorul a fost inaugurat în urmă cu câteva săptămâni, acesta nu este dat încă în folosință, și asta pentru că nu există reactivi pentru analizele de laborator.

„Sperăm să începem achiziționarea de reactivi pentru aparat în cel mult două săptămâni, astfel încât să putem da drumul laboratorului”, a precizat Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, în laboratorul central care adăpostește linia de efectuare a analizelor medicale se pot realiza 4.000 de investigații pe oră.


Mai mult, pentru că este o linie complet automatizată, este redus riscul de apariție a erorii umane în timpul efectuării analizelor medicale. Linia automată de efectuare a analizelor medicale beneficiază de un sistem de stocare în care pot fi păstrate până la 10.000 de probe, sistem care funcționează în acest moment în doar trei țări din Europa, acesta fiind necesar în cazul în care se dorește repetarea analizelor.

“Este de preferat să se lucreze la capacitatea reală pe care poate să o ducă, asta înseamnă eficiență. Dăm drumul la linia nouă de laborator, care este printre cele mai moderne nu din România, ci din Europa, există în Europa astfel de linii pe care le poți număra pe degete. Dar ca să fie eficientă, trebuie să atragă nu numai spitalul județean, ci și ce nu poate să facă restul unităților medicale din Timișoara: cabinete particulare, ambulatorii, medici de familie, să aduci cât mai multe analize pentru că așa o faci eficientă. Pentru că dacă aparatul poate să facă 4.000 de operații pe oră și tu faci o 1.000, înseamnă că eficiența lui este de 25%”, a mai explicat Marius Craina.

5 COMENTARII

 1. FELICITARI Domnule Conf. Dr. Marius Craina, noul manager al Spitalului Județean Timișoara! Se gandeste cineva si la pacienti, pentru ca pentru ei s-au facut aceste investitii!

 2. Fiti seriosi, domnilor ! Cum sa functioneze un laborator care poate pune pe „butuci” investitiile private in acest domeniu ? Face cineva un inventar cu cate „dotari” sunt in Spitalul judetean, de miloane de euro, ce zac nefolosite pentru ca ar falimenta „concurenta” ? Intrebati-l pe proaspatul deputat Barsasteanu, cine si de ce a achizitionat aparatura care zace in subsolurile Judeteanului si de ce nue este utilizata ? Are „experienta” D-l Barsasteanu, pentru ca, si el, la randul sau, are grija ca sa functioneze, in primul rand, aparatura de la clinica din zona „Buziasului” si nu cea de la Judetean (e vorba de RMN). Nu e totuna sa incasezi, de la marastean, 400 de lei pentru un RMN sau sa nu-i incasezi ! Nu-i asa domnule Barsasteanu ? Si ce daca unii mor, pentru ca nu au bani sa-si achite consulatiile de specialitate in conditiile in care Casa de Asigurari de Sanatate deconteaza aceste consultatii ? E mai important profitul decat viata omului ! Halal constiinta ! Halal morala ! Cu astfel de specimene, lacome si nesatule, defilam peste nenorocirile unui popor care plateste zeci de miliarde contributii la sanatate si nu beneficiaza de aproape nimic. Stai la usile cabinetelor de la Spitalul Judetean, sperand ca vei fi consultat pe baza decontarilor cu Casa de Asigurari si esti „indrumat” la cabinetele private, unde platesti. Deci platesti si consultatiile si CAS si nu faci altceva decat sa ingrasi mafia care „promoveaza” in Parlament, ca sa-si dezvolte afacerile si sa-si protejeze hotiile. De asta de ce nu se ocupa presa ? De ce nu se fac anchete cu medicii care presteaza formal la stat, de unde iau bani cu ghiotura si, in acelasi timp, detin cabinete si clinici private, unde dirijeaza pacinetii, pe care-i spoliaza, inca o data ? Stiti ca bugetul CAS este mai mare decat cel rezultat din colectarea TVA ? Si unde se duc atatea miliarde de lei cand cetatenii isi platesc aproape toate consultatiile, medicamentele si interventiile chirurgicale ? Spitalel sunt cladiri ale groazei, serviciile idem, iar medicii, care au facut achizitii neutilizabile de milioane de euro, praduind bugetul asigurarilor sociale, in loc sa-si exercite profesia pentru care statul a subventionat sute de mii de euro, se ascund in Parlament. De asta are nevoie Romania ?

 3. Domnul Director are dreptate, dar doar partial.
  Cand faci o astfel de achizitie, calculezi cate analize ai nevoie sa faci pe ora, pe zi, etc.
  Tii cont si de concurenta, care face si ea o serie de analize, deci iti va lua din clienti.
  Si apoi decizi ce cumperi.
  Dar unde sunt banii „statului” nimeni nu gandeste economic.
  De fapt banii aceia sunt banii nostri, ai celor care platim impozite si nu beneficiem de aproape nimc de pe urma acestor taxe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.