Din ce motiv înfiorător a renunțat alpinistul timișorean Horia Colibășanu la aventura...

Din ce motiv înfiorător a renunțat alpinistul timișorean Horia Colibășanu la aventura periculoasă pe Everest

0
DISTRIBUIȚI

horia_colibasanu_2

Vremea nu a ținut cu Horia Colibășanu, astfel că alpinistul nu a reușit să cucerească cel mai înalt vârf din lume, Everest. Totuși, Horia a atins un record național, după ultima expediție din care s-a întors în urmă cu câteva zile, fiind primul român care a cucerit șapte vârfuri de peste 8.000 de metri, ultimul fiind Shisha Pangma (8.027 metri).

Alpinistul timișorean a recunoscut, astăzi, că nu se aștepta să fie chiar atât de greu să escaladezi Everestul, deși a știut că pleacă în cea mai periculoasă expediție din carieră, fără butelii de oxigen și fără șerpași. Deși s-a întors acasă mai slab cu zece kilograme, Horia spune că nu este dezamăgit, mai ales pentru că știe că a făcut tot ce se putea. “Am muncit și am luptat până la capăt, pur și simplu nu a existat nicio fereastră de vreme favorabilă ca să pot atinge Everestul”, a povestit, astăzi, Horia Colibășanu.

Timișoreanul a dezvăluit că în cazul în care s-ar fi decis să urce în continuare pe Everest, existau 90 % șanse de degerături.  Horia spune că planurile legate de expediție au fost date peste cap încă de la început, și asta pentru că, la sfârșitul lunii martie, când a ajuns în Kathmandu, capitala Nepalului, nu a fost lăsat să treacă în Tibet pentru că granița dintre Nepal și China era închisă. “Am așteptat două săptămâni, perioadă în care ne-am aclimatizat pe vârfuri din Nepal de 5.000 de metri, iar această amânare ne-a dat peste cap planurile legate de prognoza meteo. Când am ajuns la tabără de bază, ne-am trezit că suntem prima expediție, am muncit mult, în loc de forța de muncă a 30-40 de oameni, am muncit doar eu și colegul meu”, a explicat alpinistul.

10330338_549606391814990_7011076894506169331_n

“Niciun alpinist nu a reușit să atingă Everestul în acest an, fără butelii de oxigen”

A urmat apoi doar o zi, în loc de patru, de aclimatizare la tabăra de bază de la 6.800 de metri.


Cei doi s-au decis să pornească la drum pentru că au aflat că vremea este favorabilă pentru a urca vârful. Din păcate, însă, vântul puternic le-a stricat planurile lui Horia Colibășanu și Peter Hamor. “În 8 mai am fost în tabăra de bază avansată pregătiți să începem escaladarea, deși conform prognozei meteo, vântul era puțin mai puternic față de ce ne doream noi. Am încercat, am ajuns la 7.000 de metri, dar vântul era prea puternic. Singura fereastră de vreme favorabilă a fost atunci când am ajuns pe Shisha Pangma. Niciun alpinist nu a reușit în acest an să atingă Everestul fără butelii de oxigen”, a povestit Horia Colibășanu.

Timișoreanul a ajuns într-o tabără de bază, unde s-a ales cu o răceală cruntă pentru că a intrat în contact cu mai mulți oameni. “Aveam energia mult scăzută. Ne-am luptat cu gripa, cu vântul. Pe 25 mai a fost a doua fereastră de vreme bună, am reușit să ne facem bine, dar vântul a bătut cu peste 40 de kilometri la oră, iar când am ajuns la 7.500 de metri am mai cerut o prognoză meteo și am aflat că vremea se înrăutățește și am decis să întrerupem misiunea. Din iunie venea musonul, iar totul devenea foarte periculos”, a precizat alpinistul.

10342795_289342207891127_2312954529092069636_n

“Expediții sperăm să mai putem face, degetele sunt destul de unice”

Horia Colibășanu și partenerul său au avut de așteptat, însă, trei zile ca să poată să coboare echipamentele cu iacii, perioadă  în care i-au ajutat pe cei care au avut nevoie. Printre aceștia s-a numărat și un alpinist polonez, care a avut degerături, căruia Horia i-a administrat injecții anticoagulante.  “A fost destul de neplăcut să-l văd pe acel alpinist. De aceea consider că expediții sperăm să mai putem face, dar degetele sunt destul de unice”, a povestit alpinistul.

Printre cei cu care s-a întâlnit în încercarea de a cuceri Everestul s-a numărat și un băiat din Ungaria care încerca să atingă cel mai înalt vârf din lume pentru a opta oară și altul din Germania care era la a cincea încercare. “Este cea mai frumoasă ascensiune pe care am făcut-o. Cred că la anul o să-mi aleg unul dintre cele trei vârfuri de peste 8.000 de metri din Nepal pe care nu le-am atins încă”, a dezvăluit Horia Colibășanu.

Deși municipalitatea din Timișoara nu l-a susținut financiar, Horia consideră că timișorenii au fost alături de el, mai ales că prin intermediul Asociației Made in TM s-au strâns 1.500 de euro, bani cu care alpinistul și-a cumpărat costumul cu care a fost îmbrăcat în încercarea de a cuceri Everestul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.