Directorul financiar al Spitalului Judeţean Timişoara a semnat contracte cu firma angajatoare...

Directorul financiar al Spitalului Judeţean Timişoara a semnat contracte cu firma angajatoare a soţului. Vezi ce afacere imobiliară au făcut cu „abonatul” la contracte Iman

11
DISTRIBUIȚI

saracan maria03_resize

Directorul financiar contabil al Spitalului Judeţean Timişoara, Maria Saracan, care este şi consilier local al PDL, a semnat, încălcând legea, mai multe acte cu o firmă reprezentată de soţul ei – descoperirea fiind făcută în urma controlului Curţii de Conturi. Vă reamintim faptul că PRESSALERT.ro a prezentat pe larg modul în care liberalul Vlad Iman, condamnat pentru trafic de influenţă, a câştigat pe bandă rulantă contracte de achiziţii la spitalul judeţean la preţuri supraevaluate, prejudiciul adus statului ridicându-se la milioane de lei. Printre cei care au supervizat toate aceste contracte s-a aflat şi Maria Saracan care este director financiar din 2008. Controlul Curţii de Conturi a scos la iveală faptul că Saracan este asociată în firma 3M Project SRL, firmă care a avut relaţii comerciale cu SC Karl Storz Endoscopia România SRL, unul dintre furnizorii de echipamente medicale pentru „Judeţean” şi care a livrat marfă şi lui Vlad Iman. Întâmplător, director comercial la SC Karl Storz Endoscopia România SRL este Moraru Marius, soţul Mariei Saracan şi asociatul acesteia în firma 3M Project SRL.


Conform legislaţiei în vigoare, ofertantul care se află în relaţii comerciale cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante ar fi trebuit exclus din procedura de atribuire, dar acest lucru nu s-a întâmplat în cazul firmei VFI Medica SRL care a câştigat licitaţia pentru instrumentar chirurgical pentru blocul operator ca unic ofertant cu suma de 398.148,75 lei plus TVA.

Maria Saracan şi soţul acesteia au semnat numeroase documentele legate de relaţiile contractuale dinte Spitalul Judeţean Timişoara şi SC Karl Storz Endoscopia România SRL, deşi legislaţia este foarte clară în privinţa conflictului de interese. Valoarea afacerilor derulate între cele două instituţii în perioada 2011 – 2013 – peste 560.000 lei, toate achiziţiile de la această firmă derulându-se prin achiziţie directă. Directorul financiar a susţinut, în explicaţiile date Curţii de Conturi, că nu a făcut decât să semneze documente aprobate anterior de comisiile de evaluare şi că spitalul are aparatura şi echipamente medicale marca  Karl Storz  care, în mare majoritate, a fost achiziţionata de către Ministerul Sănătăţii şi era nevoie de piese de schimb.

În raportul Curţii de Conturi se arată şi faptul că Maria Saracan şi soţul acesteia au cumpărat, anul acesta în ianuarie, jumătate dintr-un duplex, de la Vlad Iman, beneficiarul a numeroase contracte cu Spitalul Judeţean din Timişoara. Vila, situată pe strada Mureş are suprafaţă utilă de 185,9 m2 ,  iar preţul de vânzare a fost de 80.000 euro, inclusiv terenul. Conform documentului, preţul pe metru pătrat construit a fost de 430 euro, în condiţiile în care preţurile de pe site-urile de imobiliare sunt în jurul sumei de 800 euro pe metru pătrat. Contactat de PRESSALERT.ro, Vlad Iman a susţinut că „este un preţ corect. Este criză. Mai am de vânzare la preţul acesta”.

11 COMENTARII

  1. Consilierul local Maria Saracan este, fără discuţie, unul dintre oamenii de bază ai PD-L Timiş. Dovada clară este că doamna Saracan a avut mai tot timpul funcţii de conducere şi a făcut parte din consiliile de administraţie de la regiile din subordinea Primăriei Timişoara. La un moment dat, Maria Saracan avea trei surse de venit şi, culmea, toate plătite din bani publici. În declaraţia de avere din anul 2009, Maria Saracan a bifat la rubrica venituri din salarii patru locuri de muncă: unul ca director executiv la RATT, de unde încasa anual peste 23.000 de lei, un alt post de director administrativ la Spitalul Judeţean Timişoara, de unde a încasat, în două luni, aproximativ 9.000 de lei, indemnizaţia de consilier local, în valoare de aproape 400 de lei. Pe lângă aceste trei joburi plătite de stat, Maria Saracan a mai câştigat încă 6.000 de lei din indemnizaţia ce le revine celor care fac parte din Consiliul de Administraţie de la Colterm.

  2. Marius Moraru, soţul Mariei Saracan, este angajat ca director zonal la firma Karl Storz Endoscopia România şi are un salariu de peste 70.000 lei anual. Până aici, nimic ieşit din comun, însă în anul 2009 şi 2010, firma Karl Storz a avut şapte contracte cu Spitalul Judeţean Timişoara, unde, în momentul de faţă, doamna Saracan este director financiar contabil. Ne întrebăm atunci: este moral ca această firmă unde lucrează Marius Morar, soţul Mariei Saracan, să aibă contracte cu spitalul judeţean? Contactat telefonic, directorul spitalului judeţean, Gheorghe Nodiţi, un alt membru de vază al PD-L, spune că Maria Saracan este o profesionistă şi spitalul are nevoie de ea. “În momentul de faţă, doamna Saracan este director financiar contabil, pentru că postul de director administrativ a fost restructurat. Pot să vă spun că această femeie este o profesionistă şi ajută foarte mult spitalul. Cât despre contractele firmei la care lucrează soţul dânsei, pot să vă spun că nu ştiu nimic, însă dacă respectiva firmă a avut cele mai mici preţuri, nu este nimic în neregulă. În ceea ce priveşte procesul pe care Maria Saracan îl are cu spitalul judeţean, pot să vă spun că avocatul nostru trebuie să apere atât interesele spitalului, cât şi pe cele ale angajatului”, spune Gheorghe Nodiţi.

  3. Directorul financiar contabil de la Spitalul Judeţean Timişoara spune că nu s-a implicat niciodată în contractele pe care firma soţului ei le-a avut cu spitalul din Timişoara. “Aceste contracte constă în reparaţii, adică, atunci când îţi cumperi o maşină nouă de la o reprezentanţă, o repari tot acolo: Aşa se întâmplă şi în cazul firmei la care lucrează soţul meu. În ceea ce priveşte declaraţiile de avere, pot să vă spun că din momentul în care am ajuns în Consiliul Local Timişoara, am renunţat la funcţiile pe care le deţineam la RATT şi COLTERM. În momentul de faţă, sunt angajată a spitalului judeţean, sunt consilier local şi mai primesc dividende de la o firmă. În ceea ce priveşte procesul pe care îl am cu spitalul în care activez, consider ca mi s-a făcut o nedreptate şi am atacat în instanţă decizia ministrului Sănătăţii”, spune Maria Saracan.

  4. Nu se poate. Aceasta pedelista ramasa in functie, dupa ce pdl a fost debarcat, oare de ce? Se pare ca are metode specifice de a convinge.Nu va ganditi insa la profesionalism.Cei ce o cunosc stiu despre ce este vorba.

  5. Cum naiba, d-le Noditi, bunii profesionistii se invirt in politica de doi bani, a PDL, PSD, etc. Sanatatea din Romania este la pamint, deoarece exista asemenea oameni, ca aceasta doamna, tinuta de interesele personale pe pozitie. Oameni bine pregatiti sint dati afara, pleaca peste hotare iar aceasta doamna , ocupa 3 posturi bine platite. O fi „Einsteinul” spitalului? Sau sint amestecati si altii aici! Pute, pute rau de tot!

  6. aceata cucoana maria saracan ESTE O NESIMTITA! LA POPA SAPCA CU BEA SI TOTI pdl corupti mentinuti in functii de secu! NESIMTIRE! pdl=base=blaga=ostaficiuc=nuti=popoviciu=secu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.