Femeile din vestul țării nu se înghesuie să-și facă testul gratuit pentru...

Femeile din vestul țării nu se înghesuie să-și facă testul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin

0
DISTRIBUIȚI

cervical-cancer-screening-smear-test-preparation-image3Ministerul Sănătății a inițiat, în urmă cu doi ani, un amplu program național de depistare precoce a cancerului de col uterin, în cadrul căruia milioane de femei își pot face gratuit testul Babeș-Papanicolau. Totuși, deși aceste analize sunt gratuite, femeile din vestul țării nu conștientizează cât de gravă este această boală și nu vin la control.

Elena Bernad, medic ginecolog și coordonatorul regional al programului, atrage atenția că sunt din ce în ce mai puține femei care își fac testul Babeș-Papanicolau. “În Regiunea Vest și-au făcut acest test în cadrul programului peste 35.000 de femei, iar la aproape 3.000 dintre acestea au rezultat teste pozitive.


Asta nu înseamnă că au neapărat cancer de col uterin, ci au necesitat investigații medicale suplimentare. În medie, la 8 – 10 % dintre femeile care fac testul Babeș-Papanicolau rezultă teste pozitive. Femeile nu prea mai vin la control, deși bani sunt pentru analize”, ne-a spus Elena Bernad.

Programul se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Reprezentanții ministerului au luat decizia de a iniția acest program în urma unor statistici alarmante care plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea provocată de această boală.

Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.