HALUCINANT De ce un institut de cercetare nou-nouț are echipamentele nefolosite, dar...

HALUCINANT De ce un institut de cercetare nou-nouț are echipamentele nefolosite, dar ieșite din garanție

0
DISTRIBUIȚI

microscop

Reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara au realizat, cu peste 17 milioane de euro, un important institut de cercetare în energii regenerabile, cu bani de la Uniunea Europeană. Cu aceste fonduri a fost construită clădirea care găzduiește institutul, dar au fost aduse și echipamente ultraperformante care să-i ajute pe specialiști să facă cercetări în 11 domenii.

Lucrările au început în anul 2009 și s-au terminat abia cinci ani mai târziu, deși în mod normal termenul de finalizare al construcției a fost anul 2012. În aceste condiții, reprezentanții Universității Politehnica au achiziționat echipamente pe care nu au mai reușit să le utilizeze, pentru că au ieșit din garanție.


“Unele echipamente care erau moderne pentru vremea în care le-am achiziționat. Ne-am trezit că pot fi uzate moral, unele echipamente chiar au ieșit din garanție”, a povestit Petru Negrea, profesor în cadrul Universității Politehnica.

Potrivit dascălului, echipamentele de milioane de euro achiziționate cu bani de la Uniunea Europeană devin uzate moral după cinci ani. Tocmai de aceea, profesorul îi invită pe toți studenții și specialiștii interesați să facă cercetări astfel încât să utilizeze la maxim aceste echipamente, înainte de a nu mai putea fi folosite.

“Putem să facem orice cercetări dorim, doar să ținem aceste aparate în funcțiune. După cinci ani vor deveni aparate uzate. Mai avem o problemă în ceea ce privește crearea de locuri de muncă. S-a prevăzut în proiect înființarea a 30 de locuri de muncă, dar nimeni nu dă bani pentru salariile cercetătorilor care vor lucra în institut. Acești bani trebuie câștigați prin implicarea în alte proiecte, crearea de parteneriate cu diferite instituții, companii”, a mai precizat Petru Negrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.