Infractorii, scapaţi de Curtea Constituțională de confiscarea extinsă a averii pentru perioada...

Infractorii, scapaţi de Curtea Constituțională de confiscarea extinsă a averii pentru perioada dinainte de 2012. Vezi ce rol a avut vameşul şpăgar Chincea

4
DISTRIBUIȚI

 

euro 102

Vameșul Ioan Chincea, cunoscut ca „Nelu Motor”, a scăpat de confiscarea extinsă a sumei de 19.545 euro decisă de Tribunalul Timiş odată cu condamnarea acestuia la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a primit şpagă 400 euro pentru a nu face probleme unui patron care importa telefoane mobile.

Asta pentru că judecătorii Curţii Constituţionale a României au declarat neconstituţională prevederea din noul Cod Penal prin care magistraţii puteau decide confiscarea averilor dobândite ilegal.


În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia şi a constatat că dispoziţiile art.118² alin.(2) lit.a) din Codul penal din 1969 sunt constituţionale în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Timiş se arată în comunicatul instituţiei.

Practic prin această hotărâre, judecătorii nu vor putea aplica prevederile confiscării extinse pe ultimii cinci ani, ci doar începând cu bunurile care ar fi fost dobândite nejustificat începând cu 2012. Sentinţa Tribunalului Timiş în cazul Chincea a fost prima din România. 

4 COMENTARII

 1. Stimabilule domn Bota,
  Ati auzit cumva de neretroactivitatea legii penale ? Daca nu, v-as recomanda cu caldura, sa cititi primele articole din Codul penal, iar data viitoare sa nu mai scrieti asa titluri de doi bani, care nu fac altceva decat sa puna presiune si mai mare pe un sistem de justitie, deja bombardat in mod negativ de pamfletari precum dvs.
  O zi buna!

 2. Trece si asta cum a. trecut si cu ,, negri ” de pe Ana Ipatescu cu Sagului , afacerea merge ca pe roate , vrei un pachet te costa 8 lei vrei un cartus 70, vrei mai mult se poate negocia totul.
  Din cand in cand mai trece si politia de la sectia 3, dar sa nu credeti ca sa-i sperie, doar sa-i salute respectos,, sunt baieti faini”
  Oare si domnul comandir fumeaza ,, netimbrata” de la clanul Negru .
  Sau si astia sunt din clanul Bercea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.