Laszlo Tokes conduce o comisie creată la Budapesta și menită să pună...

Laszlo Tokes conduce o comisie creată la Budapesta și menită să pună presiune pe autoritățile române pentru retrocedarea proprietăților revendicate de bisericile maghiare din Transilvania

0
DISTRIBUIȚI

laszlo tokes mana

La Budapesta a fost înființată, la finele săptămânii trecute, o comisie menită să pună presiune pe autorităţile române pentru a grăbi retrocedarea imobilelor şi proprietăţilor revendicate de bisericile maghiare din Transilvania. Comisia este condusă de europarlamentarul Laszlo Tokes.

”Trebuie cerut organismelor internaționale sa monitorizeze această problemă și să exercite presiuni asupra României, care duce un joc de-a soarecele și pisica cu instituțiile internaționale, în timp ce ține sub oprimare minoritățile din țară” – a spus Tokes la Budapesta.

Retrocedarea imobilelor naţionalizate care au aparținut bisericilor maghiare (catolice) a devenit o problemă spinoasă în ultima vreme.

Tokes este preocupat de subiect, și a avut declarații pe această temă inclusive în mandatul trecut de europarlamentar.

În septembrie anul trecut eurodeputatul Laszlo Tokes a organizat la sediul Parlamentului European din Bruxelles o „audiere publică pe tema restituirii imobilelor bisericeşti din Provincia de Sus (Slovacia) şi Transilvania”, care „nu au ajuns înapoi în proprietatea deţinătorilor de drept”.

„Cauza imobilelor bisericeşti confiscate fără drept de regimul comunist este actuală, căci o bună parte a acestora nu au ajuns înapoi în proprietatea deţinătorului de drept.


De altfel, liderii bisericilor tradiţionale din Transilvania au elaborat un Memorandum, pe care l-au şi semnat, documentul urmând a le fi transmis lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, comisarul pe Justiţie şi Comisiei pentru Petiţii din cadrul Parlamentului European. Speranţa este că, în urma acestor demersuri, subiectul restituirii (în natură) va primi un nou avânt”, se arată în comunicatul dat publicităţii, la momentul respectiv de Laszlo Tokes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.