Omul de afaceri Ilie Vonica, implicat în dosarul reţetelor false, s-a sinucis....

Omul de afaceri Ilie Vonica, implicat în dosarul reţetelor false, s-a sinucis. El s-a aruncat de la un etaj al casei sale

0
DISTRIBUIȚI

ilie vonica

Proprietarul Grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis, spun surse judiciare, care precizează că acesta a lăsat în locuinţa sa din municipiul Sibiu o scrisoare de cinci pagini în care îşi explică gestul, familia acestuia insistând ca documentul să nu fie făcut public.

Surse judiciare au declarat, marţi, pentru Mediafax, că omul de afaceri Ilie Vonica, proprietarul Grupului Polisano, s-a aruncat de la una dintre teresele locuinţei sale, de la o înălţime de circa opt metri.

Aceleaşi surse spun că omul de afaceri a lăsat în locuinţa sa de pe strada Andrei Mureşanu din municipiul Sibiu o scrisoare în care îşi explică gestul.

Documentul este scris de mână şi are cinci pagini, dar familia a insistat ca acesta să nu fie dat publicităţii, adaugă sursele citate.

Vecinii familiei Vonica spun că au văzut agitaţie mare, marţi, la orele prânzului, în curtea familiei şi cred că problemele din ultima perioadă „l-au răpus” pe omul de afaceri.

„S-a aruncat pe geam domnul Vonica. Avea probleme cu soţia, probabil de aia, problemele l-au răpus. La 12.00 a fost, a venit salvarea, l-a dus”, a spus una dintre vecinele familiei.

„Prima dată a venit Salvarea, o maşină de Poliţie şi altă Salvare. Am văzut că au intrat în curte, l-au luat. Păcat de el! Am înţeles că i-au pus sechestru pe casă. Moartea nu e o soluţie, dar e alegerea lui”, a declarat Irina Leonte, o altă vecină a familiei Vonica.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a declarat că echipa operativă a încheiat cercetarea la faţa locului, însă, în lipsa unui certificat medico-legal, nu se poate concluziona dacă a fost sau nu vorba despre o sinucidere.

„Cercetările în acest caz continuă. Se aşteaptă rezultatul necropsiei pentru a se stabili cu certitudine dacă există sau nu suspiciuni cu privire la deces”, a declarat Luciana Balteş.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Bianca Sabău, a precizat că Ilie Vonica a suferit „un stop cardio-respirator prin cădere de la înălţime”.

„Pacientul a fost găsit inconştient de către echipajul SMURD.


Pe durata transportului au fost efectuate manevre de resuscitare”, a declarat Bianca Sabău.

Manevrele de resuscitare au continuat şi odată ce Ilie Vonica a ajuns la una dintre clinicile sale din municipiul Sibiu, însă medicii nu l-au mai putut salva, pacientul suferind o ruptură de aortă.

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a murit, marţi după-amiază, la una din clinicile sale din Sibiu, unde a ajuns după ce a căzut de la etajul vilei sale, iar prima ipoteză a anchetatorilor era că bărbatul a încercat să se sinucidă, sărind de la etaj.

Omul de afaceri Ilie Vonica, de profesie medic, era proprietarul grupului Polisano, din care face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, la care luna trecută au avut loc percheziţii în dosarul reţelor false, în care au fost arestate ulterior nouă persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înşelăciune, fals intelectual şi uz de fals, infracţiuni prin care au creat bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 1,7 milioane de lei.

Ilie Vonica şi soţia sa, Ioana Vonica, au fost audiaţi în 20 mai la Poliţia Capitalei, iar ulterior soţia omului de afaceri a fost arestată. De asemenea, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor deţinute de soţia lui Ilie Vonica.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii societăţi care deţine lanţul de farmacii „Reţeta” ar fi înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi „fantomă”.

Astfel, în baza a aproximativ 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de trei medici de specialitate, pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de acestea, reprezentanţii societăţii au decontat fraudulos la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) suma de aproximativ 8,3 milioane de lei.

Ilie Vonica (59 de ani), de profesie medic ginecolog, a construit după 1989 un grup farmaceutic din care face parte distribuitorul farmaceutic Polisano – pe locul trei pe piaţa distribuţiei de medicamente, centrele medicale generaliste Clinica Polisano, centre de fertilizare in vitro, un spital privat în Sibiu, reţeaua de farmacii Reţeta şi producătorul de medicamente Polipharma Sibiu. Pe lângă aceste activităţi, grupul deţinea şi un dealer Toyota, un service auto Citröen, o agenţie de tu­rism proprie, proiecte de sport şi agrement, construcţii imobiliare şi real estate.

Grupul Polisano, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, a înregistrat în 2012 venituri totale de peste 300 milioane euro.

În 2011, Vonica a vândut reţeaua de clinici de dializă grupului Diaverum, controlat de fondul de investiţii Bridgepoint, tranzacţie estimată la aproximativ 25 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.