Parlamentul se reuneşte mâine pentru declaraţia politică privind demisia preşedintelui Băsescu

Parlamentul se reuneşte mâine pentru declaraţia politică privind demisia preşedintelui Băsescu

0
DISTRIBUIȚI

senatul romaniei

Cele două Camere ale Parlamentului se reunesc, miercuri, pentru a discuta şi supune votului declaraţia politică prin care i se cere demisia de onoare preşedintelui Traian Băsescu, şeful statului transmiţându-le deja „domnilor” care îi cer plecarea din funcţie că nu ia în considerare demersurile, scrie Mediafax. Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată să înceapă miercuri la ora 10.00, după ce, în cursul dimineţii, urmează să aibă loc şi o reuniune a Birourilor permanente, în care să fie definitivată ordinea de zi. Propunerea de adoptare a unei declaraţii politice privind demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu, ca urmare a cazului în care este implicat fratele acestuia, a fost formulată luni de preşedintele Senatului,Călin Popescu Tăriceanu. Tăriceanu a menţionat că declaraţia propusă are o valoare de principiu, politică, şi nu una juridică.

Pe site-ul Senatului a fost postat tot luni şi un proiect de declaraţie care să fie supus votului în plenul acestei Camere. „Pe data de 6 iunie 2012, în temeiul Art. 95. Al. 1 din Constituţie, Parlamentul l-a suspendat din funcţie pe Preşedintele României.


La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituţie, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Preşedintelui României. Voinţa majorităţii covârşitoare a votanţilor a fost înfrântă atunci în condiţiile cunoscute. În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Preşedintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituţionalităţii, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai. Scandalul intern fără precedent şi cu largi ecouri internaţionale negative generat de arestarea fratelui Preşedintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acţionat în afara legii, dar şi de împrejurarea că Preşedintele României avea cunoştinţă de mai bine de un an de potenţialul penal al acestor relaţii şi activităţi, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situaţie şi o imagine incompatibile cu statutul funcţiei de Preşedinte al României şi cu mult sub demnitatea impusă acestei poziţii în stat. Având în vedere cele menţionate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită preşedintelui României, Traian Băsescu, să-şi prezinte demisia de onoare”, se arată în proiectul de declaraţie iniţiat de Tăriceanu.

Declaraţia politică ce va fi supusă votului plenului reunit ar urma să fie definitivată miercuri dimineaţă, când are loc şedinţa Birorurilor Permanente, putând fi integrate şi eventuale amendamente. De altfel, luni, premierul Victor Ponta declara că forma propusă de Călin Popescu Tăriceanu pentru declaraţia pe care Parlamentul urmează să o adopte pentru a cere demisia şefului statului trebuie îmbunătăţită.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.