Peisaje și peșteri FABULOASE la doar o aruncătură de băț de Timișoara,...

Peisaje și peșteri FABULOASE la doar o aruncătură de băț de Timișoara, pe Valea Streiului. A fost ascunsă pe acest râu celebra comoară a lui Decebal? FOTO

2
DISTRIBUIȚI

10-2

La doar o aruncătură de băț de Timișoara, se află un loc ca-n paradis, care  adăpostește peisaje și peșteri spectaculoase. După doar trei ore de mers cu mașina, din comuna Baru-Mare,județul Hunedoara, se face o cărare spre Munții Șureanu, care duce spre izvoarele Streiului, considerat și râul Dacilor. Pe un traseu de 37 de kilometri, turiștii de abia întâlnesc țipenie de om pe “Poteca Dacilor”, așa cum mai este numită Valea Streiului, astfel că reprezintă un loc ideal pentru pasionații de drumeții, care vor să facă o incursiune în sălbăticia naturii, în locuri care acum 2.000 de ani erau stăpânite de daci.

Oficial, există un singur traseu care poate fi parcurs pentru ca turiștii să admire frumusețile peisajului de pe Valea Streiului, și anume Baru – Valea Streiului – Vf. Lola – Vf. Bulzului – Vf. Porumbelu Mare. În realitate, localnicii din satele din apropierea văii spun că există numeroase poteci ascunse care îi pot duce pe turiștii pasionați de speologie la peșteri fermecătoare, precum peștera Pălăriei, Cascadei, Gaura Boului, Cezar Manea.

Totuși, în această zonă sălbatică a Văii Streiului există un drum pe care-l străbat zilnic lucrătorii forestieri, dar localnicii spun că pădurea a fost exploatată încă de pe vremea stăpânirii austro-ungare, când ar fi existat și o linie de cale ferată pe care se coborau buștenii. Mai mult, pe lângă drumul forestier, turiștii au ocazia de a admira stâncile de la Tecuri, care ascund o peșteră spectaculoasă, care a și fost declarată monument al naturii în anul 1954.

Adăpostește Streiul comoară ascunsă de Decebal?

Nu puțini sunt cei care au străbătut vârfurile muntoase din preajma Văii Streiului în speranța că vor găsi comoara celebră a regelui Decebal, care este considerată a fi blestemată. Istoricii spun că  Valea Streiului a fost folosită și de către romani ca o cale de acces spre Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei preromane. Legendele spun că sub albia râului Sargeția, despre care se presupune că ar fi Streiul, ar fi fost ascunsă comoara lui Decebal, astfel încât romanii să nu ajungă la ea.

Decebal ar fi ascuns comoara pe Valea Streiului, le-a cerut sclavilor să mute cursul râului, iar apoi i-a omorât astfel încât să fie sigur că secretul comorii nu va fi dezvăluit.


Doar o parte din comoară ar fi fost găsită de romani, restul aurului blestemat se presupune că încă se află ascuns sub albia râului Strei.

Foto: Cronica Văii Jiului

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.