PERICOL Bolnavii de cancer, tratați cu un aparat de radioterapie vechi de...

PERICOL Bolnavii de cancer, tratați cu un aparat de radioterapie vechi de 40 de ani, la Timișoara

1
DISTRIBUIȚI

Cancer-insurance-policy-660x375

Semnal de alarmă tras de Sorin Dema, șeful Clinicii de Radioterapie din Timișoara, singura din vestul țării în care bolnavii de cancer pot beneficia de tratamentul care le poate salva viața. Cei 240 de pacienți care trec pragul, zilnic, clinicii care aparține de Spitalul Municipal Timișoara, sunt supuși radioterapiei cu ajutorul a trei aparate, două acceleratoare și un aparat de iradiere, două dintre acestea fiind extrem de vechi.

Potrivit radioterapeutului Sorin Dema, cel mai bătrân este un aparat de iradiere Rokus, cu sursă de Cobalt, de fabricație sovietică, care a fost realizat în anul 1975.


Acest aparat care este esențial în tratamentul bolnavilor de cancer din vestul țării funcționează 24 de ore din 24, deși ar trebui doar șase ore pe zi.

“Zilnic, 240 de pacienți beneficiază de radioterapie la clinica noastră. Bolnavii de cancer din cele cinci județe din vestul țării trebuie să aștepte, în medie, cam o lună, ca să fie supuși radioterapiei. Totuși, nu e o durată de așteptare foarte mare, în alte orașe situația este mult mai gravă. Avem acest aparat de iradiere pe care l-am primit în anul 1975, care sunt convins că nu mai este utilizat niciunde în lume, și încă unul din anul 1999, care în alte țări este de mult pus la fier vechi. Aceste aparate sunt depășite atât fizic, cât și moral”, ne-a spus Sorin Dema.

De aproape 15 ani, Clinica de Radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Timișoara nu a mai primit niciun aparat de radioterapie.

1 COMENTARIU

  1. Dar finantam de la buget echipa de putori fotbaliste !!!!!!!!!! uitand ca boala poate lovi pe oricine oricand si majoritatea nu au bani sa se trateze in strainatate .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.