Povestea uitată a cneazului din Banat, Pavel Chinezu. Cum a condus oștirile...

Povestea uitată a cneazului din Banat, Pavel Chinezu. Cum a condus oștirile la izbândă și prin ce festival inedit va fi sărbătorit

3
DISTRIBUIȚI

pavel-chinezulDacă în cetatea Nagyvazsony din Ungaria, primită în dar de Pavel Chinezu de la regele Ungariei Matia Corvin şi unde vestitul războinic este înmormântat se organizează de ani de zile festivaluri medievale de amploare, care refac atmosfera de epocă şi care atrag o mulţime de vizitatori şi turişti, una dintre cele mai importante personalități istorice ale Banatului este aproape complet ignorată în România.

O primă manifestare dedicată lui Pavel Chinezu are loc, lângă Timișoara, pentru al doilea an consecutiv Sâmbătă după-amiază, de la ora 16.00, pensiunea Anette din satul Covaci va găzdui „Festivalul medieval Pavel Chinezu”, aflat la cea de-a doua ediţie. „Prima ediţie a avut loc cu trei ani în urmă, pe stadionul din Covaci, cu sprijinul unui ONG”, spune Octavian Stăncioiu, care s-a ocupat de organizarea festivalului. „Pavel Chinezu a fost un mare comandant de oşti dar din păcate, în această parte a ţării se acordă prea puţină atenţie istoriei medievale. Se organizează festivalul berii, al ţuicii, al vinului, nu şi festivaluri care să pună în valoare atât de bogata istorie medievală din această zonă. În general, în România nu se organizează prea multe festivaluri medievale” a adăugat el.

Pavel Chinezu, între adevăr şi legendă

Vestitul comite de Timiş a fost unul din cei mai mari comandanţi de oşti şi strategi din sud-estul Europei în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Matia Corvin, pe care l-a slujit cu credinţă, fiind răsplătit pe măsură. Din simplu oştean, a ajuns comandant suprem al armatei regale, locţiitor al regelui în probleme juridice, privilegiat la curtea regală şi unul din cei mai bogaţi şi influenţi nobili ai regatului, ca urmare a numeroaselor posesiuni pe care regele i le-a dăruit. Era înzestrat cu o forţă fizică neobişnuită şi se spune că era admirat şi aclamat de camarazii săi atunci când strângea mâna duşmanului până când acestuia îi înţepeneau degetele şi nu şi le mai putea descleşta, iar apoi îi reteza capul. Legendele care circulă pe seama lui Pavel sunt confirmate şi de cronicarul Bonfinius, care, descriind o celebră bătălie la care acesta a participat, consemnează că viteazul comandant „a apucat cu dinţii leşul unui turc şi a început să danseze, în murmurele de admiraţie ale comesenilor”. Legende au existat chiar după moartea sa: se spune că în vremea ocupaţiei turceşti un oştean a tras cu pistolul asupra mormântului lui Pavel, dar glonţul a ricoşat, omorându-l.

Comite de Timiş şi strateg faimos

Cei mai glorioşi ani din cariera sa militară au coincis cu cei în care Pavel Chinezu a fost şi comite de Timiş, ani în care s-a dovedit a fi invincibil în faţa atacurilor otomane, înregistrând un şir neîntrerupt de victorii.


Atunci când ofensiva otomană la Dunărea de mijloc s-a intensificat, Pavel Chinezu i-a cerut regelui Matia favoarea de a nu mai lupta niciodată împotriva altor creştini, ci doar împotriva turcilor. În structura de fortificaţii a Banatului, prin care era controlată zona Dunării de la Belgrad la Severin, cetatea Timişoarei, alături de cea a Belgradului, reprezenta un punct strategic crucial în sistemul medieval militar, care stătea în calea înaintării otomanilor spre centrul Europei. După numeroasele victorii obţinute împotriva turcilor în zona Balcanilor, comitele de Timiş a ajuns să se bucure de o mare faimă în în întreaga Europă iar Papa Sixt al IV-lea i-a acordat indulgenţe şi iertarea tuturor păcatelor. Cetatea Timişoarei, unde erau aduşi prizonierii turci, ajunsese cunoscută ca un adevărat loc de supliciu pentru aceştia, iar spaima care-i cuprinsese pe turci devenise cumplită.

Cât timp a fost comite de Timiş, cetatea Timişoarei a fost pentru Pavel o reşedinţă aproape permanentă, pentru a întări capacitatea de apărare a regiunii şi a controla sistemul de pază dunăreană. Pus la punct de faimosul strateg, acesta şi-a dovedit eficienţa până la sfârşitul vieţii sale, zădărnicind toate planurile de cucerire ale lui Baiazid al II-lea. După un atac de apoplexie, temutul comandant de oşti a rămas paralizat pe partea dreaptă dar, în ultimii doi ani de viaţă, purtat într-o trăsură uşoară, a continuat să se afle în fruntea trupelor. S-a stins din viaţă în 1494, în timpul unei campanii militare pe râul Sava, şi a fost înmormântat la Nagyvazsony, în mănăstirea ctitorită de el. Pavel Chinezu a fost ultima personalitate proeminentă a Banatului şi a cetăţii Timişoarei înaintea cuceririi regatului maghiar de turcii otomani.

ordin cavaleri

Atmosferă medievală

La Covaci, atmosfera de epocă va fi asigurată de Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, care participă la festival. Inspirat din organizaţii existente în Europa occidentală, care vor să reconstituie istoria medievală, acest ordin, Ordinul care a dobândit personalitate juridică în anul 2006 este preocupat de recompunerea unor evenimente din secolele XIV-XV,  legate mai ales de castelul Corvinilor.

3 COMENTARII

  1. E pacat de acest Mare Strateg Militar care a fost Paul sau Pavel Chinezu sau Cneazul.Din pacate el nu are nici o legatura cu loc.Satchinez – desi ii poarta numele si deriva din numele de Kneaz sau Knezat,datorita unor greseli de transcriere sa ajuns la varianta Chinezul.Apoi aceste Festivaluri Medievale la noi inca sunt mediocre..Sighisoara este cea mai buna la acest gen….in Ungaria se fac multi bani pe diferite subiecte legate de Paul Chinezu.Banatul ii este dator in primul rand acestui Om care a stiut timp de 50 de ani sa il apere de navalirile Turcesti.Un film legat de viata acestui Razboinic – ar fi extraordinar.Era mai crud decat Vlad Tepes -Turcii il respectau si-i purtau de frica.Legiunea Neagra pe care a infiintat-o a ajuns pana la urma sa jefuiasca,sa comita acte imorale – Paul Chinezu a desfiintat-o chiar in anul mortii sale.A avut si moneda batuta cu el
    Felicit pe cei din satul Covaci pentru initiativa si le doresc cat mai multe Festivaluri Medievale.Respect pentru Pavel Cneazul sau Kiniszi Pal cum i se spunea in vremea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.