Reţeaua care a furat datele a peste 6.000 de carduri bancare din...

Reţeaua care a furat datele a peste 6.000 de carduri bancare din SUA cu un „program minune”, destructurată de DIICOT UPDATE 3 Decizia procurorului GALERII FOTO

11
DISTRIBUIȚI

descinderi la clonatorii de carduri03_resize

Poliţiştii de la „Crimă Organizată” Timişoara percheziţionează, în această dimineaţă, locuinţele membrilor unei reţele care a furat datele a mii de carduri de credit din SUA. În paralel, anchetatorii au intrat în 21 locaţii din Timişoara, Drobeta Turnu Severin, Arad şi Hunedoara. Liderii grupării au creat un soft care identifica POS-urile cu vulnerabilităţi, fiind vizate în special cele de la restaurante şi benzinării din SUA. După ce le găseau, cu ajutorul unui alt program informatic, furau datele cardurilor care erau folosite în aceste POS-uri, informaţiile ajungând într-o adresă de mail. De aici, erau create „pachete” de date care erau vândute, cei care cumpărau datele şi parolele fiind cei care clonau cardurile şi apoi le goleau. Suspecţii au avut grijă să primească sume care erau sub pragul de 1.000 de dolari, ca să nu atragă atenţia autorităţilor asupra tranzacţiilor. Unii dintre membrii grupării erau cei care-şi asumau riscul de a încasa banii, primind pentru aceasta până la 40% din sumă.

În cadrul anchetei DIICOT Timişoara liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Melicioiu Ionuţ, Robert Vărgatu, Istodor Cristian şi Andrei Velici, toţi din Drobeta Turnu Severin. De asemenea, printre suspecţi se află şi fiica unui fost ofiţer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Mehedinţi. Sumele de bani obţinute în urma vânzării a peste 6.000 de carduri au fost investite de liderii grupării în maşini de lux – Jaguar, Mercedes ML – sau în locuinţe, care au fost cumpărate pe numele bunicilor sau ale mamelor, încercând astfel să piardă urma banilor.

Când au intrat în una dintre locuinţele suspecţilor, închiriată într-un complex rezidenţial de la marginea Timişoarei, poliţiştii de la „Crimă Organizată” au găsit şi droguri. Cannabisul era la vedere, pe masă.  Percheziţiile continuă.

Vom reveni cu amănunte.

Foto: Adrian Pîclișan

UPDATE 1 Audieri pe bandă rulantă la sediul DIICOT Timişoara.


Procurorul de caz a decis în cazul a doi suspecţi, ridicaţi din Timişoara, reţinerea pentru 24 de ore. Între timp au fost aduşi şi suspecţii de la Arad, Caraş Severin, ultimii sosiţi fiind cei opt de la Drobeta Turnu Severin, printre aceştia aflându-se și două tinere.

UPDATE 2 Anchetatorii au dezvăluit faptul că datele furate au fost vândute unor persoane interesate din SUA, Rusia, Serbia sau Pakistan. „Cei mai interesați de acest gen de vânzări au fost suspecții din SUA, care după ce intrau în posesia acestor date de cărți de credit le foloseau la efectuarea extragerilor frauduloase de la bancomate din conturile persoanelor ce au folosit cardurile la achitarea consumațiilor din restaurante.  Mai multe companii americane au formulat plângeri, în urma cărora FBI a declanșat cercetări, solicitând cooperarea autorităților române, în regim de task force, în vederea identificării și tragerii la răspundere penală a persoanelor care, prin intermediul unui program informatic de tip keylogger, au reușit să compromită aproximativ 6600 de carduri bancare ale clienților care au efectuat plăți la POS-urile mai multor companii. În urma solicitărilor efectuate de autoritățile americane către cele 160 de bănci emitente ale cardurilor compromise, s-a stabilit că valoarea totală a prejudiciului este de 147.546,92 $, în urma raportărilor efectuate – până la data de 11 februarie 2009 – de 109 bănci”, se arată în comunicatul DIICOT. Suspecţii sunt cercetaţi pentru nceperea urmăririi penale pentruinițiere și constituire în grup infracțional organizat specializat în săvîrșirea de infracțiuni informatice, prin acces ilegal la un sistem informatic, interceptarea ilegală a unor transmisii de date informatice, transferul neautorizat de date informatice, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, respectiv deținerea de echipamente hardware și software cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronice și spălare de bani.

UPDATE 3 În urma audierilor, procurorul de caz a decis reţinerea a zece suspecţi, ultimul dintre ei venind seara la sediul DIICOT cu avocatul, după ce iniţial a fost dat în urmărire, nefiind găsit de dimineaţă. În cazul altor suspecţi s-au luat măsuri de control judiciar şi au fost lăsaţi să plece acasă.

11 COMENTARII

    • pai cam toti au ajuns directori, la banateni le place munca? de aia au vandut toate pamanturile la italieni, nemti etc si acum stau si sunt sclavi sau cei mai multi vand tigari si traiesc din 2 apartamente date in chirie?

    • Ioana, in primul rand sa nu mai fi asa frustrata de posturile ocupate de olteni invata sa scrii. Nu exista „VROIAU” si nici „LEA”.

      In al doilea rand, mie imi place civilizatia in TM, poate nici eu nu suportam cultura de acolo. De ce trebuie catalogati asa orice oltean ? Stai linistita ca si in TM sunt destule specimene.

    • in primul rand vreau sa ii zic lui adi sa il futa toti oltenii…in special (macar) aia corciti care zice el…si in al 2-lea rand d-mnului ioanyd vreau sa ii zic ca pe acolo a intrat smecheria prima data si apoi a trecut pe la urechile dansului…asa ca ciocu mic

  1. ptr.ioanyd tu ai dreptate oarecum directori am fost toata viata dar dar se vede de la o POSTA ca tu esti un frustrat. INCA OLTENII TI_O MAi TRAg,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.