Șaraiman, un spectacol de la care te dor palmele. Cum a reușit...

Șaraiman, un spectacol de la care te dor palmele. Cum a reușit Răzvan Mazilu să construiască, prin dans contemporan și stand-up comedy, o Românie autentică FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-350666833">

Saraiman07_resizeO jumătate de manechin, din acelea care stau în ferestrele bazarelor. Mai încolo o valiză. Un microfon și un reflector care luminează centrul scenei – un gazon de iarbă artificială, asemeni celor pe unde își petrec băieții “normali” serile de vineri. Nu durează mult și apare Dan Badea, actor de stand-up comedy, cu berea la PET de 3 litri. Să ne luăm pungile de semințe, să ne descleștăm dinții și să ne înseninăm frunțile.

Și, totuși, nimic nu este ceea ce pare. Spectacolul de abia acum începe. Pe acordurile veritabile ale reginei muzicii lăutărești, Romica Puceanu, în scenă apare Șaraiman. Sacadat, aproape fracturat, dansul executat genial de Răzvan Mazilu transpune publicul într-o lume a interiorizării, a analizei, a timpului risipit din fiecare dintre noi. Valiza care ocupa locul central pe scenă se deschide și, la fel ca în versurile melodiei, din ea zboară florile care “pietruiesc”drumul spre emoție.

Momentele de maximă tensiune create de Răzvan Mazilu sunt alternate cu momentele de stand-up comedy susținute de Dan Badea. Clișee, idei preconcepute, amintiri comune ale generației cu cheia la gât, toate sunt dozate cu măiestrie, astfel încât să nu ducă în zona vulgarului sau a golăniei cu care este asociat, în general, stand-up comedy-ul din România. În spectacolul lui Mazilu totul este construit pentru a naște întrebări și a trezi emoții intense. Șaraiman nu este un zănatec, un tip “de rând”, cum spune Dan Badea. Șaraiman este “rândul” însuși, este România care ascunde în spatele cuvintelor, a hohotelor de râs, o zbatere, o trăire pe care Răzvan Mazilu reușește să o prezinte ca pe o realitate care se desfășoară pe un gazon de iarbă de plastic, într-un dans pasional cu un manechin realizat din același material, cu o bere la PET. Există, totuși, ceva profund și autentic care-l definește pe Șaraiman. O mână contorsionată, o expresie facială încărcată de emoție, o detașare, un zâmbet larg, un miros de trandafir, o mână întinsă spre cer, o mână care vrea să apuce și o alta care nu o lasă.

“Șaraiman”, în regia lui Răzvan Mazilu, în interpretarea coregrafică a lui Răzvan Mazilu și cu stand-up comedy susținut de Dan Badea, a reușit, aseară, în cadrul festivalului FEST-FDR să smulgă ropote de aplauze, hohote de râs și valuri de emoție. Este spectacolul de la care te dor palmele și ți se bucură sufletul.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.