Studenții de la Universitatea de Vest te invită să contribui la un...

Studenții de la Universitatea de Vest te invită să contribui la un alt fel de hartă a orașului. Vezi ce proiect inedit au pregătit în cadrul festivalului AccesART FOTO

0
DISTRIBUIȚI

acces art studentii uvt (6)

Cea de-a VII-a ediție a festivalului AccesART a început în forță și a umplut Parcul Botanic din Timișoara de artiști. Ateliere de creaţie, spectacole, literatură, concerte, performance, proiecţii, şi expoziţii – toate acestea în natură. Printre participanți se numără și un grup de studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara care au pregătit pentru timișoreni un Atelier de Sociologie Vizuală. Atelierul are la bază un instrument de cercetare vizual și anume harta orașului de pe Bega.

„Atelierul are la bază un instrument de cercetare pe științe sociale. Un instrument vizual și anume, crearea unei hărți monumentale pe baza percepției fiecărui participant la festival. E un instrument de localizare a locurilor de cultură, de stimulare a creativității, a spontaneității. Practic, facem o fotografie a stării de acum, a măsurii în care Timișoara este descrisă de locuitorii ei”, a explicat Melinda Dincă, prodecan al Facultății de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest.

Pare de neînțeles, dar în fond e foarte simplu. Atelierul de Sociologie Vizuală pune la dispoziție două hărți monumentale ale Timișoarei. „Harta Culturală”, pe care trebuie marcate locurile, instituțiile, zonele care facilitează accesul la cultură și „Harta Creativității” sau „Harta Copilăriei” pe care trebuie marcate zonele care stimulează creativitatea, spontaneitatea. „Care este cartierul în care locuiți?” – este prima întrebare cu care sunt întâmpinați cei ce vor să participe la Atelierul de Sociologie Vizuală.

După ce este identificat cartierul pe hartă, participanții sunt invitați să marcheze zonele care oferă acces culturii, creativității sau spontaneității. „Păduricea. Asta am marcat eu. E în Calea Girocului, zona în care locuiesc. Am marcat Păduricea pentru că acolo am copilărit. Am prins-o plină de buruieni, în curs de amenajare și amenajată. Acolo mă jucam când eram copil”, a spus Cristi în timp ce marca zona pe „Harta Creativității”.

Copii au fost cei mai nerăbdători să marcheze cu buline roșii pe „Harta Creativității” parcurile în care se joacă și își petrec timpul liber. După ce s-au marcat zonele participanții sunt intervievați în legătură cu starea socio-economică și educațională a locurilor după care se vor clasifica conceptele de „sărăcie”, „fără lipsuri”, „bogăție”. „După ce au fost localizate zonele urmează un interviu sociologic pe baza traseului marcat, interviu care se finalizează cu așteptările participantului în ideea de a avea o primă impresie despre starea actuală a orașului”, a mai spus Melinda Dinică.

Implicați în acest proiect sunt studenții de la departamentul de Sociologie din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest și trei cadre didactice care îi vor întâmpina pe cei ce vor să participle la atelier pe tot parcursul festivalului.


„Sunt studentă în anul I și e prima dată cand particip la un asemenea eveniment. E foarte frumos și interesant. Îmi place să abordez oamenii, să le explic și mă bucur că sunt receptivi”, a spus Sandra Afliri, studentă la Facultatea de Sociologie și Psihologie din Timișoara.

Sâmbătă și duminică, de la ora 14.00 la ora 23.00, timișorenii sunt așteptați în Parcul Botanic să învețe, să simtă și să trăiască arta. Toate atelierele și spectacolele sunt gratuite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.