Timişoreni incluşi în „Muzici din diaspora” – discul emigranţilor. Câţi muzicieni din...

Timişoreni incluşi în „Muzici din diaspora” – discul emigranţilor. Câţi muzicieni din elita jazz şi pop-rock au plecat din România

0
DISTRIBUIȚI

joe gaspar

La începutul lunii iulie, în cadrul unor evenimente speciale, se va lansa cartea lui Doru Ionescu intitulată “Poveşti cu cântec din diaspora – 100 de români şi aventurile lor muzicale”, în tandem cu discul “Muzici din diaspora – discul emigranţilor“, produs de Soft Records.

Cele o sută de portrete conţinute de carte au fost exemplificate parţial pe un CD care cuprinde 18 piese, două dintre ele fiind realizate de muzicieni timişoreni aflaţi peste hotare. E vorba de piesa trupei Abra – „Străin printre străini” şi Joe Gaspar Band – „Alone”. În prezentarea pieselor incluse pe acest CD, despre Joe Gaspar se spune că e „cea mai bună voce românească masculină de blues a prezentului, fostul basist al grupului timişorean Quo Vadis, s-a stabilit în Canada. După mai multe variante de trupe, în care a cântat şi la orgă (şi pe care nu le-a abandonat), Joe are propriul său trio cu care cântă în primul rând compoziţiile proprii: Jamie Young – chitară şi Steve Dupont – tobe“.

Celălalt nume timişorean care apare pe această compilaţie sonoră este Adrian Schwartz-Dinu şi Abra. „Compozitorul, chitaristul şi solistul vocal Adrian Dinu a câştigat în anii ’80, singur şi în grup, toate concursurile la care a participat. Cu basistul Cristian Podratzky (acum la Berlin) şi cu bateristul Vali Potra (rămas în Timişoara) a format grupul Abra, importat şi în Germania, cu care în ultimii ani a lansat în România trei CD-uri. Primul – “La frumuseţea ei” (A & A Records), din păcate încă prea puţin cunoscut publicului larg – conţine şi această melodie pe care o reluăm pe compilaţia noastră exact în momentul în care ABRA se pregătesc să-şi relanseze activitatea în România“, se spune în prezentarea albumului. Alături de ei, pe acest CD mai sunt incluse piesele Gilmar Oprişan – Balada emigrantului,  FFN – Cântec ţigănesc, Experimental Q – Oash, Celtic County, Gia Ionesco – Pianocchio As Pilot To Pianocchia, Petre Iordache / Cristi Gram – Plumb, Dana Dragomir – Into the light, Radu Goldiş – Promenade, Anca Graterol-Cabrera – Mama, Nuţu Olteanu – Dunărea delta blues, O.N.E.


– Jolly Rocker, Gabi Nacu – Truckdriver, Serban Ciurea – Vasectomy Blues, STASI – Drugo, Alina Chelaru – Inima nu, Leonard Constant – Scrisoare medievală şi Adriana Ausch – Calul albastru.

Câţi muzicieni din elita jazz şi pop – rock au plecat din România

„Viața românilor în străinătate – din ce în ce mai numeroși – completează istoria contemporană a României, mai puțin cunoscută. În particular, foarte mulți muzicieni (incluzând subgenurile pop, rock, jazz, folk – destui celebri în România anilor ‘60, ‘70, ‘80, ’90) au plecat din țară pentru un viitor mai bun, în special în timpul regimului comunist. Edițiile «O poveste… cu cântec!» ale emisiunii Lumea şi noi prezintă la TVR Internaţional poveștile de viață ale unor români din lumea largă. Și cum cei mai mulți au avut o viață artistică importantă în România, emisiunile recuperează astfel şi o parte din evoluţia muzicii românești. O istorie orală, fără pretenţii oficiale. Când am demarat acest proiect, a existat un fapt care m-a motivat în primul rând. Conform unor estimări personale și ale muzicologului Florian Lungu, 80% din elita jazzului și 50% din cea pop-rock ar fi plecat din România până în 1989. De unde și ancheta legitimă de a căuta istoria muzicii tinere (sau ușoare) românești și pe «the dark side of the moon». Cartea «Poveşti cu cântec din diaspora. 100 de români şi aventurile lor muzicale» va apărea la începutul lunii iulie, documentând filmările din 2010 încoace pe două continente, dintr-un gest de deferenţă faţă de cei care au nevoit să se despartă de România, dar de fapt au luat-o cu ei“, spune realizatorul acesteia Doru Ionescu. Cartea va fi lansată în data de 3 iulie în cadrul festivalului Bucharest Jazz Festival, urmând ca în perioada imediat următoare să beneficieze şi de alte lansări.

„Pe acest prim CD se găsesc piesele timişorenilor Abra şi Joe Gaspar. În carte se regăsesc portrete cu mai mulţi timişoreni: Dixie Krauser, Josef Kappl, Nicu Covaci, Adriana Cârcu, Tavi Iepan, Adrian Popescu, Erland Krauser, Doru Aprotesei, Moni Bordeianu, Weiner & Hromadka, Dan Ionescu, Raul Dudnic, Eugen Gondi şi alţii“, ne-a declarat Doru Ionescu.

“Poveşti cu cântec din diaspora – 100 de români şi aventurile lor muzicale”, în tandem cu discul “Muzici din diaspora – discul emigranţilor“, produs de Soft Records, va avea parte de o lansare oficială şi în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, care va avea loc în perioada 10 – 13 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.