Un „viitor 11 SEPTEMBRIE” se pregăteşte în Irak, avertizează congresmeni republicani americani

Un „viitor 11 SEPTEMBRIE” se pregăteşte în Irak, avertizează congresmeni republicani americani

0
DISTRIBUIȚI

statuia libertatii sua ipictureecom

Congresmeni republicani au avertizat duminică asupra riscurilor unei degringolade în Irak, exprimându-şi temerea că această ţară poate să devină „zona de pregătire a viitorului 11 septembrie”. Congresmeni şi foşti militari au dezbătut, la posturi americane de televiziune, diverse opţiuni ale Administraţiei Obama în vederea împiedicării avansării jihadiştilor în Irak. Senatorul Lindsey Graham, care este suţinătorul unui atac aerian, a îndemnat Washingtonul să acţioneze „deoarece Irakul şi Siria împreună vor deveni zona de pregătire a viitorului 11 septembrie, dacă nu facem nimic”.

„Oamenii care deţin controlul pe teren în Irak sunt aceiaşi care ocupă teren în Siria.


Instabilitatea economică de pe urma unei degringolade în Irak va afecta preţurile benzinei şi reconstrucţia noastră economică”, a adăugat el, pentru CNN. Graham a îndemnat totodată la demisia premierului irakian Nuri al-Maliki şi la angajarea directă a Washingtonului, împreună cu Iranul, pentru oprirea jihadiştilor din cadrul grupării teroriste Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL). Aceştia au preluat în doar trei zile controlul asupra oraşelor Mosul şi Tikrit şi asupra unor sectoare din provinciile Diyala şi Kirkuk.

Generalul în retragere Peter Chiarelli, un fost comandant în Irak, a apreciat că luptătorii SIIL „aveau o nişă acolo, au profitat de această nişă şi cred că trebuie să fim foarte, foarte îngrijoraţi”. „Am citit undeva ieri (sâmbătă) că au devenit organizaţia teroristă cea mai bogată din lume, acum, că au pus mâna pe Mosul, şi sunt îngrijorat. Cred că toţi americanii ar trebui să fie îngrijoraţi”, a declarat el pentru ABC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.