Un zâmbet adus pe chipul micuților părăsiți de părinți, de Ziua Copilului

Un zâmbet adus pe chipul micuților părăsiți de părinți, de Ziua Copilului

0
DISTRIBUIȚI

IMG_3463

Agitație mare, astăzi, la Ștrandul UMT, unde Asociația Sfera Timișoarei a organizat un nou eveniment caritabil de Ziua Copilului. În ciuda vremii mohorâte, sute de copii, de mână cu părinții lor, s-au adunat în incinta restaurantului din apropiere pentru a se distra în cadrul unui party plin de surprize, dar și pentru a face o donație pentru micuții afectați de inundații din Serbia.

Printre cei care au participat, astăzi, la atelierele de creație, desen, pictură, muzică sau dans s-au numărat și câteva zeci de copii de la mai multe centre de plasament din județul Timiș, pentru care, de cele mai multe ori, Ziua Copilului reprezintă doar o zi obișnuită.


Mariana are 12 ani, este de etnie romă și de cinci ani vine la Centrul de Zi Periam, unde primește o masă caldă la prânz și este ajutată să-și facă temele. Fata nu numai că sărbătorește astăzi Ziua Copilului, ci și ziua ei de naștere. Totuși, Mariana recunoaște că nu a primit niciun cadou, nici măcar de la părinții ei, pentru că sunt prea săraci și tocmai de aceea este bucuroasă că a venit “în excursie la Timișoara ca să se distreze”.

La câțiva metri mai încolo, așezată pe un scaun pentru a fi pictată pe față se află Adelina, o fată de 15 ani, care ne zâmbește larg. În ciuda vârstei, Adelina se poartă ca un copil de cel mult zece ani, râde mereu și își aduce cu greu aminte când a ajuns la Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități Recaș. Trei lucruri însă le spune cu toată certitudinea: “Sunt din Unip, sunt în clasa a IX-a, iar părinții nu mă vizitează niciodată”. Potrivit unui asistent social care lucrează în cadrul centrului din Recaș, acolo locuiesc 70 de copii cu dizabilități fizice și intelectuale. O parte din ei s-au născut cu aceste probleme și din cauza mamei care a consumat alcool sau s-a drogat în timpul sarcinii, alții din cauza chinurilor prin care au trecut în copilărie. “Prea puțini dintre acești copii sunt vizitați de părinți, unii i-au abandonat pentru că au văzut că au un copil cu dizabilități”, ne-a spus asistentul social.

„Le-am asigurat copiilor din centrele de plasament transport gratuit și o masă caldă la prânz, plus posibilitatea de a se bucura alături de ceilalți copii de activitățile pe care le-am organizat special pentru ei”, ne-a spus Mirela Olariu, președintele Asociației Sfera Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.