Absolvenții de clasa a VIII-a se pot înscrie la liceu, chiar dacă...

Absolvenții de clasa a VIII-a se pot înscrie la liceu, chiar dacă nu s-au prezentat la Evaluarea Națională. Cum este posibil

0
DISTRIBUIȚI

evaluarea nationala

Din momentul în care reprezentanții Ministerului Educației Naționale au decis să desființeze școala profesională cu o durată de trei ani, absolvenții de clasa a VIII-a s-au putut înscrie la liceu chiar dacă au avut media sub cinci. Așa se face că nu puțini au fost elevii care au ajuns la liceu, deși aveau medii de 3 sau 4.

Din anul școlar următor, Ministerul Educației Naționale a luat decizia de a reînființa școala profesională cu o durată de trei ani, adică din clasa a IX-a, însă a “uitat” să prevadă faptul că, o dată ce învățământul profesional a fost reînființat, la liceu vor putea intra doar elevii cu medii peste cinci, așa cum se întâmpla în urmă cu câțiva ani.

Mai mult, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, ne-a declarat că vor putea intra la liceu chiar și elevi care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională.


“Pot să se înscrie la școala profesională sau la liceu și absolvenții clasei a VIII-a care nu s-au prezentat la Evaluarea Națională. Se consideră că au obținut media 1 la examen și li se calculează media de admitere. E adevărat, la liceu vor avea posibilitatea să se înscrie abia în etapa a treia, când vor rămâne prea puține locuri libere, cel mai probabil locuri vor mai fi la clasele cu profil tehnologic”, ne-a spus Aura Danielescu.

Admiterea la învățământul profesional a început pe 18 iunie. Inspectoratul Școlar Timiș a aprobat 28 de clase profesionale însă, înainte de Evaluarea Națională, s-au înscris doar 450 de candidați pe 784 de locuri. „Între 5 și 6 iulie se vor depune dosarele de înscriere la unităţile de învăţământ la care candidaţii au fost declaraţi admişi. Etapa a doua începe în 25 iulie şi ţine până în 13 august. Elevii pot opta pentru învăţământul profesional şi tehnic pe locurile libere. Etapa a 3-a începe în 25 august şi ţine până în 9 septembrie”, a mai precizat inspectorul școlar general al județului Timiș.

Din cei peste 4.700 de elevi din județul Timiș care au susținut Evaluarea Națională în acest an, 61 % au obținut o medie peste cinci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.