Ambasadorul Franței: „Ne dorim o soluție pe termen lung pentru ca Institutul...

Ambasadorul Franței: „Ne dorim o soluție pe termen lung pentru ca Institutul Francez să nu plece din Timișoara”

0
DISTRIBUIȚI

ambasadorul frantei francois saint-paul (3)

Noul ambasador al Franţei la Bucureşti, Excelenţa Sa François Saint-Paul, a făcut astăzi o primă vizită la Timişoara, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale, cu antreprenorii francezi din regiune, precum şi cu colaboratorii şi partenerii institutului francez dar a fost interesat, cu precădere, de situaţia imobiliară a Institutului Francez din Timişoara, a cărui viitoare funcţionare în vila de pe C.D. Loga este incertă de mai multă vreme.

Noul ambasador s-a declarat foarte mulţumit de faptul că nu numai toate marile întreprinderi franceze sunt prezente în România ci şi multe întreprinderi mici şi mijlocii, iar activitatea acestora nu se reduce doar la o relaţie de import-export ci la o cooperare reală, unde „România îşi poate aduce o contribuţie valorică”. La Timişoara a remarcat, de la bun început, dinamismul oraşului, prezenţa franceză care se face simţită şi interesul comunităţii de a fi o prezenţă europeană. Deşi a venit pentru prima dată în România când a preluat misiunea diplomatică de la Bucureşti, în urmă cu doar două luni, reprezentantul Franţei mărturiseşte că a auzit vorbindu-se de Timişoara, încă înaintea sosirii sale în ţară, ca de „o vitrină economică şi culturală a României”.

Excelenţa Sa a insistat asupra unei colaborări în probleme de protecţie a mediului precum tratarea apei, eficacitatea energetică sau renovarea urbană. „Avem în aceste domenii o experienţă pe care dorim să o împărtăşim României, căci aceste probleme sunt din ce în ce mai importante. Anul viitor, Franţa va găzdui viitoarea întâlnire pe acest domeniu, unde întreaga Uniune Europeană va trebui să-şi asume angajamente pentru ameliorarea problemelor de natură energetică.


Între Franţa şi România există deja un parteneriat în acest sens, care se poate dezvolta în viitor.”

Principala temă de discuţie cu autorităţile locale a fost însă pe marginea identificării unui spaţiu în care Institutul Francez să-şi poată continua activitatea. „Dorinţa noastră este aceea de a continua să funcţionăm aici. Acest lucru înseamnă să contribuim la imaginea Timişoarei dar pe de altă parte avem nevoie ca toţi cei interesaţi de prezenţa franceză la Timişoara, care reprezintă statul judeţul sau primăria, mediul universitar, să-şi dea concursul necesar. Este o problemă în care suntem parteneri. Noi dorim să găsim o soluţie pe termen lung pentru a nu pleca din Timişoara. Tot ce putem face noi, francezii, vom face pentru asta”, a punctat, diplomatic, Excelenţa Sa François Saint-Paul, sugerând că menţinerea institutului la Timişoara depinde de disponibilitatea autorităţilor locale de a rezolva problema spaţiului.

ambasadorul frantei francois saint-paul (1)

Licenţiat în drept, absolvent al Institutului de studii politice şi al Şcolii naţionale de Administraţie, Excelenţa Sa François Saint-Paul şi-a început cariera diplomatică la ambasada Franţei în Mexic, a ocupat mai multe funcţii în administraţia centrală şi a reprezentat Franţa în instituţii europene şi pe lângă O.N.U. A fost ambasadorul Franţei în Croaţia, iar în ultimii ani, înaintea numirii sale ca diplomat la Bucureşti, a fost director al direcţiei pentru francezii din străinătate şi pentru administraţia consulară.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.