Amenzi 150.000 de lei, plângeri penale şi activitate supendată pentru firma responsabilă...

Amenzi 150.000 de lei, plângeri penale şi activitate supendată pentru firma responsabilă pentru reziduurile de plumb care poluează un oraș din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

halda steril hunedoara cronicavj_ro

Trei firme care au preluat, transportat şi prelucrat reziduurile din plumb depozitate în aer liber au fost amendate cu 150.000 de lei în urma anchetei Gărzii de Mediu, iar comisarii au făcut şi plângeri penale împotriva acestora pentru încălcarea legii de protecţia mediului şi au suspendat activitatea firmei care a prelucrat zgura de plumb.

Potrivit unui comunicat emis de Prefectura Hunedoara, comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara au reuşit că afle cum au ajuns reziduurile din plumb în judeţul Hunedoara şi să ia primele măsuri. Potrivit sursei citate o firmă din Copşa Mică a predat ca şi deşeu periculos aproximativ 2.400 de tone de zgură oxidică de plumb unei societăţi din Oţelu Roşu, care a apelat la o firmă autorizată din localitatea hunedoreană Şoimuş pentru a fi prelucrată şi apoi revalorificată.

„În urma procesării a rezultat un produs concentrat de plumb care îşi schimbă calitatea din deşeu în materie primă. Pentru concentratul de plumb producătorul din Şoimuş a întocmit fişă tehnică de securitate”, se arată în comunicatul de presă. De la firma din Şoimuş, concentratul a fost preluat de societatea din Oţelul Roşu care a apelat la o firmă de transport din Hunedoara pentru a transfera 2.200 de tone de concentrat de plumb la o staţie din Zlaşi pentru a îmbogăţi cantitatea de plumb în vederea comercializării produsului la un preţ mai mare.

„Din motive financiare firma din Oţelu Roşu cedează firmei din Hunedoara (n.r.


transportatorului) concentratul de plumb prelucrat la staţia din Zlaşti. Firma din Hunedoara preia concentratul de plumb, în cantitate aproximativ 2.200 tone şi îl într-o hală unde reprezentaţii unei firme din Teliuc acţionează asupra unei părţi a acestuia, trecându-l printr-o staţie de sortare/spălare cu scopul declarat de îmbogăţire a concentraţiei de plumb”, se mai arată în comunicatul de presă.

De aici, transportatorul a dus aproximativ 700 tone pe o platformă din beton, spaţiu închiriat de la o firmă aflată în insolvenţă. O parte din concentratul de plumb, cel prelucrat de firma din Teliuc şi care conţinea cea mai mare cantitate de plumb unde APM a constat depăşiri de 800 de ori ale valorilor normale de poluare cu plumb în sol, a fost depozitat în zona Poarta Zgurii, pe malul râului Cerna, iar restul a rămas în hala unde a fost depozitat iniţial.

În urma anchetei s-au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei de mediu.
Cea mai mică amendă, 30.000 de lei a fost dată firmei din Teliuc care „a desfăşurat activitate de spălare/sortare a unor zguri metalurgice de plumb fără să deţină acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului”. De asemenea, activitatea firmei a fost suspendată şi i s-a pus în vedere aducerea terenului la starea iniţială.

Firma din Oţelu Roşu a fost amendată cu 60.000 de lei pentru că nu deţinea autorizaţie de mediu necesară pentru comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor de produse chimice, iar transportatorul din Hunedoara a fost amendat tot cu 60.000 de lei, pentru că nu deţinea autorizaţie de mediu necesară în vederea desfăşurării transport rutier de mărfuri periculoase şi comerţ cu ridicata al produselor chimice.

De asemenea, s-a formulat sesizare penală pentru încălcarea legii privind protecţia mediului şi nerespectarea restricţiilor sau interdicţiilor stabilite pentru protecţia apei şi atmosferei.

În continuare Garda de Mediu şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara vor lua măsurile necesare pentru a obliga proprietarul terenului şi pe cel al concentratului chimic să interzică accesul în zonele unde este amplasat deşeul, să păzească zona respectivă şi manipularea acestuia să fie făcută doar de către un agent economic autorizat să desfăşoare astfel de operaţiuni. În continuare se va monitoriza activitatea de ecologizare şi de refacere a mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.