Bilanțul provizoriu al DEZASTRULUI. Cât timp se menține CODUL ROȘU de inundații...

Bilanțul provizoriu al DEZASTRULUI. Cât timp se menține CODUL ROȘU de inundații GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

GATAIA SUB APE15

Echipele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș au intervenit astăzi în forță în sudul județului, unde mai multe localități sunt afectate de inundații.

Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește 1,5 metri adâncime. Mai exact, până la ora 17.00 au fost evacuate 150 case din orașul Gătaia, fiind transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. În paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator.

Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent.

Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari, alături jandarmi, acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.


În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației.

În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor. În localitatea Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării. ISU Timiș, cu un efectiv de 15 cadre, a evacuat 2 persoane și intervine pentru limitarea efectelor inundațiilor.

În momentul de față, în județul Timiș acţionează 89 pompieri profesionişti cu 32 utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 45 jandarmi, 23 polițiști de frontieră, 4 echipaje de poliție rutieră și polițiști din zonele afectate, sprijiniți de către comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate. Până la această oră, datorită profesionalismului și acțiunii prompte a echipajelor de intervenție, în județul Timiș nu s-au înregistrat victime.

În zonă a fost trimisă și o pompă de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații din Giroc. Această pompă, deservită tot cadrele ISU Timiș, are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17 000 l apă/minut.

Avertizarea hidrologică „cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până mâine la ora 21.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.