Bombă TOXICĂ într-un oraș din vestul țării. Ce spun autoritățile și ce...

Bombă TOXICĂ într-un oraș din vestul țării. Ce spun autoritățile și ce sancțiuni riscă firmele responsabile

1
DISTRIBUIȚI

halda steril hunedoara cronicavj_ro

Peste 1.000 de tone de reziduri de plumb, care au provocat depăşiri de 800 de ori ale valorilor normale de poluare în sol, sunt depozitate în aer liber în Hunedoara.

Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş susţine că specialiştii APM au identificat două depozite de reziduri de plumb pe teritoriul municipiului Hunedoara, unul în zona Poarta Zgurii, iar altul pe teritoriul unei societăţi comerciale.

„Aproximativ 400 de tone de reziduuri de plumb depozitate pe sol în zona Poarta Zgurii din municipiul Hunedoara, pe malul râului Cerna. Am prelevat probe de sol de până la 40 de centimetri adâncime, şi în urma analizelor s-au înregistrat valori cuprinse între 73 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol şi 17.160 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol, în condiţiile în care valoarea normală este de 20 de miligrame de plumb pe kilogramul de sol.


Sunt şi depăşiri de 800 de ori”, a mai declarat directorul Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş.

Alte 700 de tone, mai fin măcinate, au fost descoperite pe o platformă betonată din curtea unei societăţi comerciale din Hunedoara. „Cele 700 de tone nu sunt depozitate direct pe sol, iar suprafaţa betonată protejează. Aici nu putem lua probe, deoarece nu avem competenţe să facem probe la produs”, a mai adăugat directorul APM Hunedoara.

Aceasta susţine că orice operaţiune cu substanţe periculoase sau cu deşeuri periculoase trebuie să fie anunţată şi autorizată de Agenţia de Protecţia Mediului. „Nu există nicio solicitare de autorizare a vreunei operaţiuni cu reziduri din plumb pe teritoriul judeţului Hunedoara”, a mai spus Barbaş.

Potrivit acesteia, Garda de Mediu şi Prefectura Hunedoara au fost informată despre existenţa depozitelor. „Garda de Mediu trebuie să identifice cine sunt operatorii responsabili şi care este provenienţa acestor substanţe. Sperăm să fie identificaţi ca să putem să-i obligăm să repare prejudiciile aduse mediului”, a mai spus directorul APM Hunedoara.
Garda de Mediu a început deja verificările în acest caz, susţine subprefectul de Hunedoara, Ioan Gabriel Samoilescu.

„Operatorul care prelucra zgura a fost amendat cu 60.000 de lei de Garda de Mediu care a dispus şi întreruperea activităţii. Comisarii Gărzii de Mediu încercă acum să afle de unde provine materialul depozitat. E greu pentru că se pare că sunt cinci societăţi comerciale implicate, de pe raza a trei judeţe”, a mai adăugat subprefectul Ioan Gabriel Samoilescu.

Foto: cronicavj.ro

1 COMENTARIU

  1. Cea mai mare „bomba toxica” pentru acel oras si pentru intreg judetul caruia ii da numele este directoarea de la APM HD, care da pe banda acte favorabile pentru tot spectrul de dezastre ecologice. Toate APM-urile sunt niste institutii de impostori dar APM HD iese socant in relief.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.