PERICOL Apele au făcut prăpăd în casele oamenilor în Timiș și Caraș-Severin....

PERICOL Apele au făcut prăpăd în casele oamenilor în Timiș și Caraș-Severin. Vezi câte locuințe au fost evacuate și ce drumuri sunt afectate UPDATE 3 Autoritățile au emis COD ROȘU

0
DISTRIBUIȚI

inundatieMai multe râuri din judeţele Caraş-Severin şi Timiş se află, joi, sub cod portocaliu de inundaţii, conform unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), scrie Mediafax. Una dintre avertizări, valabilă până la ora 14.00, vizează râurile mici din bazinele hidrografice Bega Veche, Bega, bazinul inferior al Timişului, Bârzava şi Moraviţa din judeţul Timiş.

Tot sub cod portocaliu se află, până la ora 15.00, râurile mici din bazinele hidrografice Caraş, Cerna şi bazinul superior al Timişului din judeţul Caraş-Severin, conform unei alte avertizări. Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii în judeţele Argeş, Vâlcea, Olt şi Teleorman, valabilă până vineri după-amiază, alte zece judeţe fiind atenţionate cu cod portocaliu.

UPDATE Inundațiile le dau mari bătăi de cap locuitorilor din Timiș. În Gătaia, strada Șumigului, pe un tronson de patru case, apa a ajuns la un metru. Din locuințe, susțin reprezentanții ISU Banat, au fost evacuați femeile și copiii, plus animalele. Apa nu provine din râul Bârzava, ci din surgerile care vin de pe un deal din spatele localității. La Șemlacu Mare, pe o porțiune de la intrarea în sat, este apă înaltă de 50 de centimetri. Satul Lățunaș e impracticabil, întreg drumul fiindacoperit complet de apă, iar în comuna de care aparține localitatea, Jamu Mare a refulat canalizarea și s-au inundat casele oamenilor. și localitatea Percosova e impracticabilă dinspre Rovinița Mare. ”Am avut solicitări și la Buziaș, Clopodia, Ferendia, ca să evacuăm apă. Colegii meu sunt pe teren cu bărci, o volă pentru evacuate apa, mai multe autospeciale. Intervin 48 de pompieri, jandarmi, polițiști de frontier, forțe de poliție, voluntari, angajați de la Apele Române și Serviciul de Îmbunătățiri Funciare. La ora 11,30 e convocat Comandamentul pentru Situații de Urgență, urmând ca aăoi prefectul Eugen Dogariu să plece în zonele cel mai grav afectate”, a declarat pentru PRESSALERT.ro Sindia Vlaia, ofițerul de presă al ISU Banat.

inundatii lugoj 2Și în Caraș-Severin sunt probleme.


Circulația autovehiculelor pe DN 58 B între Gherteniş şi limita cu judeţul Timiş se desfășoară cu dificultate, după ce pe carosabil au ajuns aluviuni și o cantitate mare de apă, în urma ploilor torențiale de noaptea trecută. Apa de pe carosabil are o grosime de 5 centimetri. Întrucât o cantitate mare de apă se află pe câmp, există riscul ca drumul să fie inundat pe mai multe porţiuni. Conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, scrie Radio Reșița. Apa a pătruns în peste 20 de gospodării din Măureni şi Şoşdea.

De la dispeceratul Sistemului de gospodărire a apelor Caraş-Severin am fost informaţi că debitele râurilor se află la cote normale, depăşiri ale cotelor de atenţie au fost înregistrate în această dimineaţă doar la Comorâşte pe Ciornovăţ şi la Tirol pe râul Fizeş. Ca măsură de protecţie se execute o pregolire a barajului de la Secu, fiind deschise cele două goliri de fund. Probleme sunt şi pe calea ferată. Trenul nr. 14522 Oraviţa – Berzovia a fost anulat deoarece între Surduc Banat şi Berzovia, apa pe terasament măsoară 50 cm, am fost informaţi de RegioTrans Timişoara.

UPDATE 2 Sătenii din Rușchița ( Caraș-Severin) așteaptă viitura în birtul din sat. Câțiva bărbați s-au adunat în barul din localitate și așteaptă ca autoritățile județului să intervină în locul lor. În ciuda apelurilor lansate de autorități, ca oamenii să se mobilizeze și să încerce să înalțe digurile și malurile râurilor care prezintă risc de inundații, oamenii au decis să aștepte ca munca să o facă alții. Rușchițenii au fost afectați de inundații în anii trecuți, pârâul din localitate ieșindu-și din matcă în urma ploilor.

 UPDATE 3  Apele Române avertizează că în intervalul joi, ora 15.00 – vineri, ora 6.00, pe râul Ciornovăţ din Caraş-Severin, cota de pericol va fi depăşită cu 1,5 metri, urmând să se atingă un debit maxim de 70 de metri cubi pe secundă, potrivit prognozei hidrologilor.

„Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore, estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele, INHGA prognozează că pe râul Ciornovăţ la s.h. Comorişte în judeţul Caraş-Severin, peste o oră (ora 13.00) cota de pericol va fi depăşită cu 1 m, cu un debit maxim de 50 mc/s. În intervalul 31.07.2014, ora 15.00 – 1.08.2014, ora 6.00, va fi atins un debit maxim de 70 mc/s şi va creşte la 1,5 m peste cota de pericol”, se precizează într-un comunicat remis Mediafax.

De asemenea, hidrologii avertizează că în bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava, din judeţul Timiş, tendinţa râurilor este în creştere până joi la ora 21.00.

Râul Ciornovăţ şi cele din bazinele hidrografice Moraviţa şi Bârzava se află joi, până la 21.00, sub cod roşu de inundaţii, potrivit unor avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Codul roşu înseamnă risc de viituri majore care necesită măsuri deosebite de protecţie a oamenilor şi bunurilor, impune restricţii la folosirea podurilor şi căilor rutiere, precum şi luarea unor măsuri deosebite in exploatarea construcţiilor hidrotehnice. „Populaţia trebuie să ştie că instituirea unui astfel de cod înseamnă risc iminent de inundaţii, cu producere de inundaţii cu efecte locale”, mai precizează Apele Române.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.