CUTREMURĂTOR Tot mai mulți bebeluși seropozitivi sunt aduși pe lume de mame...

CUTREMURĂTOR Tot mai mulți bebeluși seropozitivi sunt aduși pe lume de mame care habar nu au că sunt infectate cu HIV. Ce le recomandă un medic timișorean femeilor

0
DISTRIBUIȚI

timthumb

Semnal de alarmă tras de un medic primar de la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara. Sunt tot mai multe femei care decid să devină mame, dar habar nu au că sunt infectate cu HIV. Prin urmare, o parte din acești copii care vin pe lume nu au nicio șansă să nu se nască seropozitivi. Doar în ultimul an, în cadrul celui mai mare spital pentru copii din vestul țării s-au născut aproape 20 de bebeluși cu SIDA.

Rodica Costa, medic primar pediatru la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”, povestește că se ocupă de femei sau bebeluși seropozitivi de aproape 25 de ani. “Acum, există o categorie de vârstă de care trebuie să avem mare grijă. Și anume, cei care au fost infectați undeva între anii 1988 – 1990, care acum au 24, 25 de ani și care fac copii.


Și mai nou eu mă îngrijesc de acești copii care provin din mame infectate. Din păcate, mamele cu HIV care sunt în evidența noastră le avem sub control, dar sunt mame care nu știu că au SIDA și nu-și fac testele în timpul sarcinii și se bazează doar pe ideea că “eu nu pot să am SIDA”, atrage atenția Rodica Costa.

Totuși, medicul timișorean spune că medicina a evoluat atât de mult încât dacă viitoarea mămică își face un simplu test de sânge, care este gratuit, pentru a afla dacă are SIDA sau nu, există șanse foarte mari să nască un bebeluș sănătos, dacă respectă câțiva pași esențiali. “Am avut mămici pe care le-am diagnosticat cu SIDA, după ce copilul a venit pe lume, ceea ce nu este normal. Spre exemplu, am avut copil diagnosticat la un an și jumătate, destul de rău bolnav, și mămica diagnosticată după. Dar dacă se știe, în primul rând, că mama este infectată, ia corect tratamentul, naște prin cezariană, nu-l alăptează la sân, iar copilul primește o profilaxie de șase săptămâni de medicamente, sunt șanse de 99 % să  nu fie infectat”, mai explică Rodica Costa.

Din 2003 și până în prezent, la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara au venit pe lume 140 de copii, născuți de mame seropozitive. În total, în vestul țării există peste 800 de persoane infectate cu SIDA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.