Directorul executiv al spitalului Athena, trimis în judecată pentru înșelăciune. Vezi metoda...

Directorul executiv al spitalului Athena, trimis în judecată pentru înșelăciune. Vezi metoda prin care era prejudiciat statul

0
DISTRIBUIȚI

szabo dan spital athena

Directorul executiv de la spitalul privat Athena, Dan Alexandru Szabo, a fost trimis în judecată pentru internările fictive descoperite de procurori anul trecut în toamnă. Szabo i-a obligat pe colegii săi de la spital să facă fișe de internări fictive pentru care s-au încasat deconturi de la Casa Județeană de Sănătate Timiș. Prejudiciul este de aproape 200.000 de lei, în câteva luni.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dan Alexandru Szabo, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Începând cu august 2012, în calitate de director executiv al Spitalului Athena, Dan Alexandru Szabo a indus în eroare Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, prezentând pentru decontare servicii medicale fictive.

”După momentul învestirii ca manager executiv, inculpatul Szabo Alexandru Dan a solicitat medicilor ce îşi desfăşurau activitatea în cadrul spitalului să crească numărul de internări, condiţie esenţială pentru realizarea performanţelor stabilite prin contractul încheiat de acesta cu angajatorul, precum şi pentru sporirea veniturilor proprii.


Astfel, o creştere a mediei de pacienţi spitalizaţi cu 7 pacienţi pe zi (adică realizarea unei medii de 20 de pacienţi spitalizaţi pe zi, faţă de media de 13 existentă la data preluării funcţiei – aspect menţionat în contract), ar fi condus la creşterea valorii încasărilor spitalului şi i-ar fi adus inculpatului o creştere a veniturilor. Datorită costurilor ridicate ale prestaţiilor medicale, specifice unui spital privat, creşterea numărului de internări nu a fost posibilă, astfel încât inculpatul le-a solicitat medicilor să facă internări fictive (adică să întocmească foi de observaţie clinică generală ce atestau prestarea unor servicii medicale spitaliceşti pacienţilor ce se adresaseră spitalului doar pentru efectuarea de analize medicale sau ale căror date de identificare erau deţinute de medici, chiar dacă spitalul nu le prestase acestora niciun serviciu medical). În vederea atragerii pacienţilor, prin intermediul medicilor de familie s-au făcut campanii prin care se ofereau pachete de analize gratuite persoanelor care se prezentau cu adeverinţă de venit şi bilet de trimitere de la medicul de familie”, se arată în informarea Parchetului.

Prejudiciul estimat a fi fost produs în cauză este de 183.911 de lei, sumă cu care s-a constituit parte civilă CJAS  Timiş. În plus, anul acesta în luna martie, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor datorate de către Spitalul Athena.

Aceasta nu este singura problemă pe care oamenii legii au descoperit-o la primul spital privat din vestul țării: la sfârșitul lunii mai 2014, directorul Giatras Kontantinos a fost reținut pentru trafic de ovule.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.