Tinerii timișoreni vor să dețină propria afacere sau să fie manageri. ...

Tinerii timișoreni vor să dețină propria afacere sau să fie manageri. Ce arată un studiu interesant realizat în licee

0
DISTRIBUIȚI

cercetare

Elevii care învață la unele dintre cele mai bune licee din Timișoara vor să aibă propria afacere sau să fie manageri. Cel puțin asta arată un studiu realizat de o mare companie care realizează produse electronice și IT. Cercetarea a fost realizată cu scopul de a afla care sunt profesiile pe care elevii și le doresc cel mai mult, dar și cele pentru care aceștia sunt potriviți din punct de vedere al personalității lor. Mai mult, liceenii au fost consiliați adecvat astfel încât să-și aleagă o carieră potrivită pentru ei.

Conform cercetării realizate de companie în trei licee din Timișoara, Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, Colegiul Național Bănățean și Liceul de Informatică “Grigore Moisil”, 27 % dintre elevi au un spirit întreprinzător foarte bine dezvoltat, adică au aptitudini de comunicare foarte bune și preferă activități care presupun convingerea celor din jur.

Care sunt profesiile spre care se orientează noua generație de elevi

Elevii din vestul țării au tendința de a alege profesii cunoscute, popularizate în ultimii ani, care le pot aduce câștiguri financiare.  Astfel, din acest studiu aflăm că elevii timișoreni sunt foarte interesați în principal de meserii din domeniul tehnologiei informației, ca programator sau inginer de sistem, și anume 34 %.


Apoi, 20 % visează să devină avocați, iar 11 % manageri. Spiritul antreprenorial este întâlnit frecvent în cazul fetelor (34 %), însă și în cazul băieților această trăsătură este evidentă (16 %).

Pe de altă parte, meseriile printre care liceenii ar fi potriviți conform tipurilor de personalitate nu se limitează numai la cele manifestate în alegerile lor. Câteva exemple de profesii pentru care sunt potriviți elevii din vestul țării sunt: reprezentant vânzări, organizator de evenimente, specialist relații publice, consultant economic și mediator.

Spre deosebire de fete, băieții sunt interesați cel mai mult de domeniul IT: 38% dintre ei au spus că vor să devină programatori sau ingineri de sisteme informatice, dar sunt potriviți și pentru alte meserii, precum expert contabil, agent imobiliar, funcționar bancar, laborant, inginer sau controlor de trafic aerian.

În cazul fetelor, cele mai multe dintre ele au ales în primul rând o carieră de avocat (20%), iar în plan secundar, ele sunt interesate și de profesii sociale, în alegerile lor fiind și profesii ca medic, psiholog sau profesor. Din analiza trăsăturilor lor de personalitate reiese că acestea sunt potrivite și pentru alte profesii, unele noi, ca de exemplu specialist relații publice, educator, psiholog, medic, traducător sau asistent social.

Rezultatele cercetării arată că elevii sunt predispuși să aleagă profesii tipice pentru profilul liceului urmat, dar și alte profesii care nu au o nicio legătură cu acesta. Cercetarea a fost realizată în perioada aprilie – iunie 2014, pe un eșantion alcătuit din aproximativ 4.000 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani din 15 licee de prestigiu din Timișoara, Arad, Oradea, Baia Mare și Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.