Final de stagiune cu casa închisă la Naționalul timișorean. Maria de Buenos...

Final de stagiune cu casa închisă la Naționalul timișorean. Maria de Buenos Aires și Nopți albe, două spectacole care au cucerit Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

maria de buenos aires aplauze05_resize

Finalul de stagiune al Teatrului Național atinge cote fierbinți. Dacă începutul său a stat sub semnul spectacolului cu implicații sociale, cele două avanpremiere care o închid stau sub semnul revelării emoției. Ambele spectacole s-au jucat cu casa închisă. Într-unul din cazuri toate biletele au fost epuizate cu două săptămâni în urmă.

Maria de Buenos Aires, creație a celebrului compozitor și interpret argentinean Astor Piazzolla, inventează, în montarea Adei Lupu, o poveste într-o poveste. O iubire spune, în apărarea propriului destin, povestea unei alte iubiri, imposibile. Dar dincolo de viață și de moarte, dincolo de durere și de ratare, există speranța. Zâmbetul cu care spectatorii prezenți la avanpremiera de sâmbătă, 29 iunie, au părăsit sala de spectacol demonstrează că mesajul și-a atins ținta. De altfel, spectacolul s-a jucat cu casa închisă, iar numeroșii doritori care nu au mai putut găsi bilete la avanpremieră aproape au epuizat locurile puse în vânzare pentru premiera din 20 septembrie.

„Extraordinara reacție pe care a avut-o publicul aseară, la avanpremiera Mariei de Buenos Aires, a răsplătit total aventura extraordinară în care am intrat cu toții, lucrând la acest spectacol-performance. Spectacolul are, cred eu, o mare calitate pe care spectatorii au intuit-o perfect: el aduce împreună lumi diferite – actori și muzicieni care au învățat să lucreze împreună, să se asculte unii pe ceilalți, să facă să rezoneze două arte și care, pur și simplu au savurat fiecare moment al acestei întâlniri”, mărturisește regizorul, Ada Lupu, regizor.

maria de buenos aires aplauze06_resizeDacă Maria de Buenos Aires este emoție în stare pură, Nopți albe, unul dintre romanele de tinerețe ale lui Dostoievski, repovestit dramatic de regizorul italian Stefano de Luca, este emoție transpusă în idei.


Într-o cheie total diferită, avanpremierea care a închis oficial stagiunea 2013-2014 luni, 30 iunie, a concentrat, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, un alt fel de poveste de iubire, un filigran în care cuvântul se încarcă de sensuri.

Managerul Teatrului se referă la aceste două spectacole ca la un extraordinar mod de a releva potențialul enorm pe care îl are trupa Naționalului, precum și la felul în care toate aceste montări relevă dinamica instituției, capacitatea sa de a ataca temele și modalitățile cele mai diferite și dificile, ca și de a propune noi forme de exprimare artistică.

maria de buenos aires aplauze03_resize

„Am convingerea că Teatrul Național a făcut un mare pas înainte în această stagiune: de la spectacolul masiv la cel intimist, de la performance la teatrul de idei, de la spectacolul pentru copii la cel cu implicații sociale, trupa Naționalului și capacitățile sale de producție de spectacol reușesc să atingă noi dimensiuni. Atent la pulsul societății în întreaga sa complexitate, eforturile Teatrului Național concentrează toate aceste aspecte în spectacolele sale, încercând, ca în fațetele unui caleidoscop, să reprezinte și să răspundă omului zilei de astăzi și prezentului”. spune Ada Hausvater.

Teatrul Național va deschide noua stagiune în 7 septembrie, cu premiera unui spectacol de cu totul altă factură: Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân de Peca Ștefan, în regia lui Malte C. Lahmann, o coproducție Teatrul Național din Timișoara / Bayerische Staatstheater din Karslruhe, Germania.

Biletele pentru spectacolele lunii septembrie s-au pus în vânzare online, pe www.tntimisoara.com și la Agenția de bilete „Mărășești” (str. Mărășești nr. 2). În cele două luni de vară, programul Agenției de bilete este următorul: luni-vineri, orele 10-19 și sâmbătă, orele 10-14.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.