Folclor de pe trei continente într-un mare festival la doi pași de...

Folclor de pe trei continente într-un mare festival la doi pași de Timișoara. Când are loc cel mai mare eveniment de artă populară din Banatul Sârbesc

0
DISTRIBUIȚI

vrset festival travel_rs

Oraşul Vârşeţ se pregăteşte pentru cea de-a XVII-a ediţie a festivalului „Cununa Vârşeţului” (Vrsacki Venac), eveniment organizat pentru prima dată în anul 1993, nu întâmplător la Vârşeţ, deoarece aici trăiesc nu mai puţin de 20 de etnii, dintre care cea mai numeroasă minoritate este cea românească. La ediţiile anterioare au participat peste 450 de ansambluri din întreaga lume, festivalul fiind o modalitate de păstrare a folclorului, dansului şi costumelor populare, pe cale de dispariţie, o cale de menţinere a tradiţiei şi identităţii etnice într-o lume a globalizării.

În acest an, la festivalul care se va desfăşura între 11 şi 15 iulie vor participa 20 de ansambluri folclorice din 12 ţări, alături de cele din Vârşeţ şi alte oraşe din Serbia fiind prezente formaţii din Croaţia, Slovenia, Grecia, Slovacia, Bosnia şi Herţegovina, S.U.A. Mexico, Franţa şi, foarte probabil India, dacă invitaţii vor obţine vizele în timp util. Un început de colaborare a fost stabilit, de asemenea, cu Indonezia şi Japonia, care vor avea momente speciale în cadrul festivalului. România va fi reprezentată de ansambluri folclorice din Timişoara, Reşiţa şi Herculane.

Vineri, la ora 18.00, în centrul oraşului va avea loc parada formaţiilor participante, care va fi urmată de ceremonia primirii acestora de către primarul din Vârşeţ şi de deschiderea oficială a festivalului.


Acesta se va desfăşura în aer liber şi va fi transmis de toate televiziunile locale. În fiecare seară, programul începe la ora 20,00, ansamblurile evoluând în faţa spectatorilor timp de o oră şi jumătate.

Pe toată durata festivalului, tot în centrul oraşului va fi organizat şi un „Târg Etno” iar turiştii vor avea posibilitatea de a vizita monumentele istorice şi culturale ale oraşului.

Aflat în Voivodina, la o distanţă de aproximativ 80 de kilometri de Timişoara, al doilea mare oraş din Banatul de Sud este socotit a fi capitala Banatului sârbesc şi păstrează numeroase vestigii de interes turistic, cum ar fi cula din secolul al XIV-lea, asemănătoare cu cea din Ciacova, rămăşiţă a vechii fortărteţe medievale, reşedinţa fostei episcopii a cărei autoritate ecleziastică se întindea asupra tuturor ortodocşilor din Banat şi care adăposteşte numeroase obiecte de valoare, biserica ortodoxă Sf. Nicolae, ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, sau biserica romano-catolică Sf. Gerhard, construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea după planurile unui arhitect vienez, în stil gotic. Poate fi vizitat, de asemenea, muzeul oraşului, în care se află peste 300.000 de piese şi încă un muzeu foarte vechi, cunoscut sub numele de „Farmacia pe trepte”. Oraşul Vârşeţ este renumit şi pentru podgoriile sale, precum şi pentru excelentele crame private care se găsesc aici. Cei care doresc să rămână la Vârşeţ pentru mai multe zile pot beneficia de cazare la preţuri convenabile la motelul „Moara” sau la privaţi.

Foto: travel.rs

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.