EXCLUSIV Inspectorul general adjunct pregătind fraudarea Bac-ului: „Tră să schimb semnu’ faţă...

EXCLUSIV Inspectorul general adjunct pregătind fraudarea Bac-ului: „Tră să schimb semnu’ faţă de anu’ trecut, că deja-l ştiu prea mulţi acela” UPDATE Care erau noile coduri

1
DISTRIBUIȚI

spanuPlanul de fraudare a examenului de bacalaureat a fost pus cu grijă la punct de către cei implicaţi şi nu a fost pentru prima dată, reiese din referatul prin care s-a propus, ieri, arestarea preventivă a inspectorului şcolar general adjunct al IŞJ Arad, Mihai Spânu, care, aseară, a fost arestat la domiciliu de către Tribunalul Arad. Una dintre cea care se ocupa de racolarea „clienţilor” era profesoara Lavinia Biţ. Aceasta la o întâlnire cu investigatorul sub acoperire cu care a negociat asigurarea notelor de trecere la examene a explicat că este mai dificil la limba română decât la matematică . „Nu pot să vă promit româna, că acolo-i buba. Că la matematică mai scrie profesorul…” a susţinut acesta , explicând că pentru identificarea lucrării când este corectată „trebuie nişte semne şi acolo. Că mie-mi spune profesorul duminică seara. Şi atunci io tre’ să-l chem pe copil să-i dau semnu’ … trebuie semn, să se afle lucrarea, să dea preşedintele”.

Tarifele erau clare pentru profesoară „da, io vă spun: la matematică, pentru că-i miza aşa mare, pentru nota şase îi 500 de euro matematica. Şase. Îi mult. Io vă spun adevăru’ cât îi … la română se merge cu 450 şi biologie 450. Aşa merg inspectorii, eu pe mâna lor mă duc. Deci io vă spun, îi mult! … la matematică pentru şase îi 500. Nota 6. Pentru nota 5 îi 400… la matematică”. Biţ a dat asigurări că dacă nu se rezolvă se restituie banii şi examenele se pot aranja în sesiunea de toamnă. Ulterior, profesoara i-a spus investigatorului sub acoperire că „au fost şi discuţii, copilu’ dumneavoastră a vorbit prin clasă nu ştiu ce, că io mă ocup … eu nu am chef de închisoare, eu n-am chef de nimic, eu nu ştiu nimic.


Îmi pare rău! El o vorbit fără el, problema lui”.

Oprită în trafic în timp ce se ducea la întâlnire cu Mihai Spânu, având asupra ei 1.500 euro şi liste cu nume, profesoara Biţ a ales să colaboreze cu anchetatorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Având asupra ei tehnică de înregistrare, s-a dus în apartamentul unde era aşteptată de inspectorul şcolar generala adjunct care a anunţat-o „mă duc să vorbesc în seara asta. No, că io în seara asta vreau să rezolv. Ştii? Unde ţi-e lista?”.

Spânu i-a spus şi pe cine s-ar baza pentru fraudarea examenelor de la bacalaureat „la Arte … aia zic … că tră’ să văd aicea, îmi găsesc … ori cu Stoenescu, cu Anca …nu ştii? Directoarea de la Agricol. … păi da, io mă duc în seara asta să rezolv. Îi dau tăt, semnu’, tăt şi nu mă … flendur pe acolo … stai să vedem: la Textil îi Lupei, Lupei îi preşedintă … aicea la Textil discut, am cu cine. Îs mai mulţi aicea. … Da. Şi aicea la Peda, iară am cu cine”.

Din discuţie a reieşit că nu era pentru prima oară când se ocupă de astfel de lucruri, explicându-i despre modul în care trebuie aplicate semnele distinctive pe lucrări „no, fii atentă aicea! Asta-i foaia de examen. Da? Că tră să schimb semnu’ faţă de anu’ trecut, că deja-l ştiu prea mulţi acela. Pagina a treia sus”.  Mihai Spânu nu a mai apucat să promită decât că „no, dacă ne iese pasenţa .. fifty – fifty atunci” pentru că mascaţii din trupele speciale au intrat în forţă în apartament, spărgând uşa cu berbecul şi reţinându-l. În locuinţă au fost găsiţi 9150 euro şi  3300  lei.

UPDATE Spânu urma să se întâlnească cu evaluatorii corupți din cele patru centre de evaluare din Arad, ca să le înmâneze niște pixuri speciale (aceleași cu care elevii care au plătit urmau să își scrie lucrările). Aceste pixuri erau prevăzute și cu sistem de ștergere, pentru ca la probele grilă și la Matematică, corectorii să poată modifica greșelile, astfel încât să transforme unele lucrări slabe în lucrări de trecere sau de note mari. La Matematică, pe pagina a treia din lucrare, elevii urmau să scrie, ca din greșală o formulă (Fx2) care nu avea legătură cu subiectul, pe care să o șteargă ulterior, iar la istorie, trebuiau să menționeze ”bătălia de la Rovine”, tot ”din greșeală”, ca apoi să o taie, susțin anchetatorii.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.