INTERVIU Povestea din spatele primului parfum 100% românesc, creat de timișoreanul Octavian...

INTERVIU Povestea din spatele primului parfum 100% românesc, creat de timișoreanul Octavian Coifan: „Am dorit ca Borangic să nu fie doar un parfum românesc, ci o sublimare a tot ceea ce este mai scump și mai prețios”

0
DISTRIBUIȚI

borangic9

Octavian Coifan nu este numai singurul parfumier român la Paris, ci și singurul parfumier român între cei 400 de parfumieri brevetaţi din lume. Născut în Timişoara, olimpic la chimie, absolvent de Arhitectură şi dintotdeauna pasionat de „cea de-a opta artă”, s-a format la Institutul de la Versailles şi are propriul atelier, la Paris.

Acolo studiază, crează parfumuri în serie mică, pentru cei care apreciază parfumul personal și spune că România trebuie să aibă propriul parfum, absolut autentic. La fel cum în istorie, parfumierii au creat esențe pentru Carmen Sylva, iar Casa Hohenzollern avea un parfumier înainte de primul razboi mondial. ”România şi universul olfactiv de aici sunt o raritate neexploatată comercial. Lucrul cel mai de preţ este paşaportul meu, faptul că vin cu o cultură olfactivă care nu există altundeva”, mărturisea, în urmă cu un an, într-o emisune TV. Între timp a ajuns să conceapă primul parfum cu adevărat românesc. Conceput și realizat aici. Folosind ingredient ale locului.

Așa cum scriam cu puțim timp în urmă, Octavian Coifan a fost cooptat în proiectul ”Borangic” ocazie cu care, după o muncă de câteva luni a lansat primul parfum 100% românesc, creat în România, din ingredientele locului ( în parte), cu specific al locului. Un parfum de poveste care, în momentul în care se va vinde, va fi unul fin, de nișă, și care, prin comercializare, va sprijini unica manufactură de borangic din România.

borangic4

Cum s-a născut acest parfum?

Octavian Coifan: Când am descoperit un ghem de borangic, având simțul olfactiv extrem de dezvoltat, mi-am dat seama ce se ascunde acolo în spate – ca miros și component. Există trei paliere. Probabil inspirația cea mai poetică a acestui parfum este misteroasa floare Udumbara, floarea divină, trimisă din ceruri. Se spune că înflorește doar la 3000 de ani, atunci când se întâmplă un lucru minunat pe pământ. Iar aceasta floare, minusculă, care poate fi vazută doar cu lupa, are exact forma filamentului și a gogoșilor de matase.


Udumbara a început să înflorească în ultimii trei, patru ani; a fost indentificată în trei locuri din Asia, iar una din companiile cu care eu lucrez (care identifică mirosuri, le captează și le analizează) a captat și această floare. Practic e un element între ficțiune și realitate. Aceasta a fost inspirația poetică a acestui parfum. Următorul palier, cel istoric, în care am dorit să leg borangicul de istoria noastră, este unul din parfumurile favorite ale Reginei Elisabeta. Am descoperit două asemenea parfumuri. Un parfum făcut pentru Carmen Sylva în 1892 și al doilea la 1896. Ultimul palier, probabil cel mai interesant și mai senzorial este cel al miresmelor care alcătuiesc acest parfum.

Ce conține Borangicul?

Octavian Coifan: Am dorit ca Borangic să nu fie doar un parfum românesc, ci o sublimare a tot ceea ce este mai scump și mai prețios. Am folosit în acest parfum câteva din extractele din parfumeria clasică și anume absolutul de vanilie din Tahiti, tonka, iasomie din Egipt, narcise de munte, ceaiul iezuiților și ceai negru.

A fost greu de făcut?

Octavian Coifan: Am avut mână liberă pentru acest parfum, el nu este încă în vânzare în acest moment, intenționez să-l introduc la Paris cu tot fastul de rigoare.

De ce acest lucru?

Octavian Coifan: Pentru că, în general, noțiunea de parfum românesc este una care asociază, poate fără să vrea acest lucru, cu parfumurile făcute înainte de 1990, cu sărăcia, cu lucrurile ieftine, cu ceea ce nu se putea face aici. Iar parfumul bun este asociat cu Franța. Am dorit să fac Borangic, un parfum românesc în sensul cel mai nobil și mai bun.

Ce e surprinzător în acest parfum?

Octavian Coifan: Probabil elementul care m-a surprins și pe mine în acest parfum, pentru că atunci când îl creezi te gândești la toate posibilitățiile, este tenacitatea foarte mare a lui. Nu sunt lucururi ușoare în acest domeniu, unde totul este efemer. Parfumul este persistent pentru că este făcut la concentrație de extract de parfum, pe când ceea ce se vinde pe piață este între 8 – 12% din – apă de toaletă. Aici e mult mai mult. Aici este unul din parfumurile favorite ale Reginei Elisabeta care a stat la bază. Această sticlă are peste 100 de ani. Specific pentru acest parfum este și că are peste 20% ulei de trandafir bulgar.

A fost anevoioasă obținerea primei sticle de parfum Brangic?

Octavian Coifan: Am muncit câteva luni.

Afară l-ai lucrat?

Octavian Coifan: Nu, acest parfum l-am lucrat aici. A fost una dintre idei, trebuia să fie un parfum făcut în România. Când zic parfum românesc mă refer la inspirație românească, la producție locală și folosind ceva din flora locală.

Crezi că piața românească, în momentul acesta, e pregătită să primească un produs de acest gen?

Octavian Coifan: Borangic este un parfum pentru export. Românii după cum știm, sunt oarecum snobi, cumpără doar ce e străin, adesea scump si de proastă calitate. Aș dori să schimb aceasta mentalitate, dar nu este menirea mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.