Jaful

Jaful

0
DISTRIBUIȚI

646x404

Știți în ce se măsoară succesul românesc, așa cum îl definește acest mândru popor? În grade de tupeu, în kilometri de pile, dar mai ales în disponibilitatea de a face parte din găștile abonate la prosperitate pe banii statului. Adică, ai tăi și ai mei. Aflăm (și nu mai ridicăm nici măcar sprânceana) că la o clinică privată din Timișoara ar fi mers escrocherii puse la cale împreună cu șefi de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Când ați fost ultima dată pe acolo pentru că vreun angajat v-a pierdut, într-o pauză de cafea, prin vreo bază de date? În ce zi v-ați luat liber de la lucru ca să vă mâncați neuronii la o coadă în clădirea care pare prea mică pentru nemulțumirile cetățenilor condamnați să scoată castanele din foc în locul celor pe care-i plătesc? Vă dați seama că vă vorbesc vouă, celor care nu sunteți parte din schema „Succes Românesc”. Ceilalți nu au intrat niciodată pe ușa din față în instituțiile în care voi vă luați numere de ordine ca să ajungeți peste vreo patru ore să puneți o semnătură.


În aceeași clădire în care voi vă luați la bătaie cu sistemul cu chipul unei mamaie matusalemice, cu păr mov și față acră, vin niște băieți care falsifică, fură, vă jefuiesc fără să clipească. Și ies, potrivindu-și cravata și zâmbind, pentru că știu că v-au mai tras o țeapă. În ultimul timp, aceste „cluburi” de șmecheri sunt descoperite în mai toate instituțiile.

Partea interesantă este că știre-șoc nu e, pentru că orice român adult a ajuns măcar o dată în viață pe aceste câmpuri minate. Cred că cei mai surprinși că încep să fie prinși sunt chiar ei. Atât de bine funcționa totul, încât acum se miră sincer: ce n-a mers? Oare au uitat „să ungă” pe undeva? Fiți siguri însă, mai e mult până când „schema” va fi zguduită din încheieturi în toată România. Iar câteva dosare și cătușe la TV nu sunt de ajuns. Țara asta a arătat de nenumărate ori că, atunci când îi ajunge cuțitul la os, își poate schimba destinul. Nu e chiar un profil de erou, dar e bine și așa. Nu chem pe nimeni să-și rupă cămașa-n stradă sau să facă vreo pagină de protest pe Facebook. Vă invit doar să vi-i imaginați pe băieții care vă fură la rețetele de la farmacie sau la dosarele de ajutor social de fiecare dată când dați piept cu „cerberii” de la ghișeu, să vă gândiți la ei de fiecare dată când dați fuga să cumpărați tifon și vată pentru o rudă internată la spital, de fiecare dată când vă uitați la fețele Statului. Poate veți vota altfel, poate nu veți mai vota deloc, însă cu siguranță veți fi tot mai puțin dispuși să înghițiți, cu fulgi cu tot, jaful din spatele ușilor închise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.