Marius Giura la PRESSALERT LIVE, despre cât de greu este să organizezi...

Marius Giura la PRESSALERT LIVE, despre cât de greu este să organizezi un festival internațional: „Semnezi contractele și apoi vezi cum aduni banii”

3
DISTRIBUIȚI

marius giura 3

Marius Giura se încăpățânează de câțiva ani încoace să organizeze unul dintre cele mai frumoase festivaluri de jazz din Europa – Gărâna Jazz Festival. Prezent în această seară în studioul HDV live, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Marius Giura a explicat cât de greu este să realizezi un festival internațional.

Gărâna Jazz Festival se pregătește de ediția a XVIII-a, ediție în care acest festival ajunge la vârsta „majoratului” și care aduce nume cunoscute alte jazzului internațional, precum Andy Sheppard, Stian Westerhus, Dave Douglas, Tom Harell sau Mike Stern. Un asemenea festival are nevoie și de o finanțare pe măsură. În edițiile anterioare, Gărâna Jazz Festival a primit sprijin din partea Ministerului Culturii, însă de anul acesta ajutorul nu a mai venit, pe motiv că nu există bani în bugetul Ministerului pentru evenimente.

„Onorariile nu sunt mici, iar la unii artiști sunt chiar destul de mari. Până în acest an am beneficiat și de sprijinul Ministerului Culturii. Paradoxal, când acest an e cel mai important în ceea ce privește participarea artiștilor, este cea mai grea ediție, acest ajutor nu a mai venit. A existat o explicație. Fostul ministru nu a lăsat niciun ban în bugetul Ministerului pentru evenimente. Nu știu pe ce s-au dus banii. Am așteptat până în ultima clipă o decizie care nu a mai venit. Din păcate, nu a venit nici pentru TIFF, nici pentru Festivalul de Teatru de la Sibiu. Ei au reușit prin hotărâre de guvern să primească bani, eu nu am reușit, dar încă sper. E greu să obții bani ca să poți realiza un asemenea eveniment. Ceea ce nu se știe e faptul că toate aceste susțineri, toți acești bani se dau după. Banii se dau cam în aprilie, mai. Dacă te duci în luna mai să cauți artiști, nu mai găsești pe nimeni pentru că sunt atâtea festivaluri mari. Și atunci riști. Chemi artiștii, semnezi contractele cu ei, și alergi un an de zile să rezolvi problema banilor necesari. Echipament tehnic, cazări, masă la Gărâna”, a explicat Marius Giura.

marius giura 4

Deși sunt destui timișoreni care merg la Festivalul de Jazz de la Gărâna, Primăria Timișoara a tăiat finanțarea pe motiv că nu ar trebui să se dea bani în județul Caraș Severin.


Marius Giura a povestit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE că nici pe vremea mandatelor lui Ciuhandu nu a primit sprijin. Doar în 2012 a existat o propunere pentru finanțarea festivalului, în momentul în care mandatul lui Ciuhandu avea să se încheie, propunere care a fost aprobată. Organizatorul Gârâna Jazz Fest a explicat că în momentul în care a început festivalul a avut loc o ședință de consiliu prin care s-a discutat despre anularea propunerii inițiale.

„Acest sprijin a existat în 2012, an în care Consiliul Local, a propus această finanțare. Ea a fost aprobată, era la sfârșit de mandat fostul primar Ciuhandu, iar imediat și-a început mandatul noul primar. Până la acest 2012, sprijinul primăriei în 10 ani de zile a lipsit. Acea finanțare a creat atâta animozitate prin faptul că,  în momentul în care festivalul deja începuse, a fost convocată o ședință în Consilul Local Timișoara, cu un singur punct pe ordinea de zi, subfinanțarea acestui festival.  Până la urmă consilierii nu au aprobat această propunere și ideea a căzut. Finanțarea s-a materializat de-a lungul unui an de zile, a venit pe mai multe tranșe”, a explicat acesta.

Mai mult decât atât, iubitorii de jazz se află în fața unei dileme. Vor avea de ales dacă vor merge la Gărâna sau vor urmări festivalul de la Timișoara, în condițiile în care în două zile acestea se suprapun. Deși primăria nu dă niciun ban, viceprimarul Dan Diaconu i-a cerut lui Marius Giura să mute data desfășurării festivalului, la începutul anului, când Gărâna și Jazz TM erau încă programate exact în același interval.

„A existat o discuție intre mine și Dan Diaconu, în care mi s-a propus să mut perioada festivalului. I-am explicat că lucrul acesta este imposibil, eu având aproape toate contractele semnate, nu mai puteam să schimb nimic. Acest lucru s-a întâmplat exact așa cum v-am  spus. Nu a fost o solicitare imperativă, dar se pare că reacțiile generate de decizia de a folosi același weekend pentru ambele festivaluri, ei au încercat să găsească o soluție sau să facă un pas înapoi. În momentul acela nu am știut că vor decala festivalul, lucru acesta l-au decis după două sau trei săptămâni. După ce s-a luat această decizie impactul a fost destul de mare și lumea nu a mai rezonat la faptul că două zile sunt suprapuse”, a mai spus organizatorul Festivalului de Jazz de la Gărâna.

Marius Giura a mai spus în cadrul emisiunii că ediția a XVIII – a a Festivalului de Jazz de la Gărâna se anunță a fi una spectaculoasă, care aduce pe scena din Poiana Lupului nume mari ale jazzului internațional. Biletul pentru participarea la festival costă 80 de lei pentru o zi, însă oamenii își pot face abonament pentru toate cele patru zile, care costă 300 de lei, sau pentru două zile, la prețul de 220 de lei.

3 COMENTARII

  1. si acum traducerea –
    prea ocupat cu bucurestenii (vezi episodul Udrea) sau crezandu-se peste ei, Marius Giura nu a lins indeajuns orgoliul politicienilor locali, astfel incat lingaul de servici al primariei Timisoara (sub Robu sau Ciuhandu) Norbert Tako-Plai s-a hotarat sa i-o traga ca nu cumva sa fie nevoit sa imparta bugetul local pentru muzica pe care il papa singur de ani buni. orgoliul sceleratului primar Robu ca si pretentiile de meloman semidoct au fost cireasa de pe coliva singurului domeniu care la un moment dat ii tinuse departe pe politicieni.
    Marius Giura are si el pacatele lui, dar spre deosebire de ‘concurenta’ a ascultat mai multe discuri de jazz decat evenimente a organizat…

  2. ce ingustime a mintii… „”sa nu se dea bani in Caras Severin”! Pai banii nu-i dai in Caras, ii dai pentru un eveniment organizat de un timisorean, (si asta o stiu toti) ii dai pentru ca sa aduci bucurie semenilor, ii dai pentru un segment de cultura, ii dai pentru un scop nobil. Ce vina are Giura ca Timisoara nu are munti, in jur? Acolo, in ACEL cadru natural festivalul este foarte bine integrat. Dac il organiza in ParIng sau In Retezat, era altceva… Ce prostie… Si Dan Diaconu ii cere, el, lui Giura sa mute festivalul. Pe sistemul „da-te tu la o parte ca sa ma asez eu”. Adica, da-te tu la o parte, tu care ai facut atitea editii ale festivalului, pina acum, tu, care esti deja consacrat si cunoscut, tu, caruia nu ti-am dat NIMIC, nu te-am ajutat cu nimic, nu am pus nici un deget la festivalul asta, tot tu da-te la o parte, ca sa ce? Sa fac eu o chestie plina de orgoliu si sa demonstrez inca o data ca acest maaaaaaaaaaaaare orgoliu vine diontr-o maaaaaaaare frustrare. Doamne, ce minti inguste! Ce micime! CE adunatura de snobi si frustrati! Toate evenimentele culturale sunt bune. Toate sunt binevenite. Toate TREBUIE sa fie. DAr nu asa… Nu in acest tipar de comportament si atitidine mica si meschina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.