Mişcarea islamistă Hamas a lansat peste 40 de rachete asupra Israelului. Fâşia...

Mişcarea islamistă Hamas a lansat peste 40 de rachete asupra Israelului. Fâşia Gaza, vizată de zeci de raiduri israeliene. Militari Hamas: „Israelul a depăşit o LINIE ROŞIE”

0
DISTRIBUIȚI

267926-israel-gaza-conflict-bombing-ap-606

Mişcarea islamistă Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a lansat luni seara zeci de rachete asupra Israelului, care a răspuns cu atacuri aeriene, o nouă escaladare ce riscă să degenereze în război deschis. În cursul nopţii de luni spre marţi, Forţele Aeriene israeliene au lansat zeci de raiduri în Fâşia Gaza.

Forţele Aeriene israeliene au lansat, în cursul nopţii de luni spre marţi, zeci de raiduri în Fâşia Gaza, în urma tirurilor de rachete care au vizat sudul Israelului, au anunţat martori şi surse palestiniene din domeniul securităţii, relatează AFP.

Aceste atacuri multiple s-au soldat cu nouă răniţi uşor, potrivit unui bilanţ provizoriu.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a confirmat lansarea unei „operaţiuni aeriene”, fără să ofere precizări despre amploarea sa.

Atacurile au vizat case în sudul Fâşiei Gaza, în special din Khan Younis, potrivit unor martori.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a mişcării islamiste Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, a adresat ameninţări în urma efectuării acestor raiduri.

Israelul „a depăşit o linie roşie atacând case. Dacă această politică nu încetează, vom răspunde lărgind cercul ţintelor noastre până la un punct în care ne vom surprinde inamicul”, au avertizat brigăzile într-un comunicat.

Fostul şef al Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel, într-un comunicat, „la unitate palestiniană pe frontul politic şi pe teren, dar şi la o intensă coordonare şi cooperare între toţi membrii poporului pentru a face faţă acestei etape critice”.

De asemenea, el a subliniat că este „mai mult ca oricând în favoarea reconcilierii palestiniene în faţa acestei agresiuni”, făcând aluzie la recentul acord de reconciliere semnat între Hamas şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care a permis constituirea unui Guvern de uniune.

Potrivit armatei israeliene, peste 40 de rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza în doar o singură oră, luni seara, dintre care 12 au fost distruse în zbor de sistemul de apărare Iron Dome deasupra oraşelor Ashdod şi Netivot, în sudul ţării.

Nicio persoană nu a fost rănită.

Atacurile au fost revendicate de Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a mişcării islamiste Hamas. „Brigăzile Ezzedin al-Qassam au tras zeci de rachete spre oraşele Netivot, Ashkelon, Ashdod şi Ofakim ca reacţie la agresiunea sionistă”, a anunţat organizaţia într-un comunicat.

„Rachetele constituie o reacţie naturală faţă de crimele israeliene împotriva poporului nostru. Ocupantul (israelian) să înţeleagă bine acest mesaj. Nu ne temem de ameninţări şi vom răspunde crimelor sale”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Hamas, la Gaza, Sami Abu Zuhri.

Sirenele de alertă au răsunat până la Beit Shemesh, la 80 de kilometri distanţă de Fâşia Gaza, nu departe de Ierusalim, potrivit unui comunicat militar.

La puţin timp după, Forţele Aeriene israeliene au lansat peste 30 de atacuri asupra sudului teritoriului palestinian, la est de Rafah, într-o zonă cu tuneluri situată în apropierea frontierei cu Israel, potrivit serviciilor de securitate ale Hamas. Atacurile nu au produs victime.

Conform televiziunii publice, Cabinetul de securitate, convocat luni de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a dat undă verde armatei „să înăsprească represaliile împotriva Hamas”.

Zeci de tancuri au fost mobilizate în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza şi sunt pregătite să intervină în cazul lansării unei ofensive împotriva enclavei palestiniene, potrivit unor imagini prezentate de televiziunea israeliană.

Sute de rezervişti au fost de asemenea mobilizaţi şi armata „are capacitatea de a chema încă aproximativ 1.500”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.


În plus, două brigăzi de rezervişti sunt pregătite în caz de necesitate, a adăugat el.

Confruntarea dintre Hamas şi Israel se intensifică după moartea a opt combatanţi palestinieni în cursul nopţii de duminică spre luni. Un al nouălea combatant palestinian este în stare critică.

În total, aproximativ o sută de proiectile au fost lansate din Fâşia Gaza înspre sudul Israelului în ultimele 24 de ore, potrivit armatei. Un militar a fost rănit uşor, iar două case distruse.

„Cu ultimile tiruri, Hamas a depăşit o linie roşie şi va trebui de-acum să plătească”, au apreciat oficiali de rang înalt israelieni citaţi de postul de televiziune privat 10.

În realitate, premierul israelien nu pare să aibă o altă soluţie decât recurgerea la forţă.

Duminică, el a îndemnat Guvernul său la reţinere. „Experienţa a demonstrat că în astfel de momente, precum cel de astăzi, trebuie să ne păstrăm capul limpede”, s-a adresat el miniştrilor mai belicoşi.

Dar aceasă linie de prudenţă l-a determinat pe ministrul de Externe Avigdor Lieberman, un ultranaţionalist, să anunţe că renunţă la alianţa cu partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu.

„Nu mai este un secret că există dezacorduri fundamentale, care nu mai permit o activitate comună (cu Likudul). Ne despărţim şi vom înfiinţa altă facţiune”, a anunţat Lieberman într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.

El se opune poziţiei lui Netanyahu şi susţine o intervenţie „masivă” în Fâşia Gaza.

Partidul lui Lieberman, Israel Beiteinu (Israelul casa noastră), a prezentat o listă comună cu Likudul în alegerile legislative din ianuarie 2013. Blocul Likud-Israel Beiteinu este alcătuit din 31 de deputaţi din cei 120 câţi se află în Knesset (Parlament).

În acest context de criză, trei dintre cei şase suspecţi evrei arestaţi pentru răpirea şi asasinarea unui minor palestinian, la Ierusalimul de Est, pe 2 iulie, au mărturisit că au comis crima.

„Trei dintre cei şase suspecţi aflaţi în detenţie au mărturisit uciderea lui Mohammad Abu Khdeir, afirmând că l-au ars de viu, şi au reconstituit scena crimei” în faţa poliţiştilor, a precizat o sursă, care a solicitat protecţia anonimatului.

Şase tineri extremişti evrei au fost arestaţi duminică dimineaţa de către poliţie, în acest caz supus în continuare unei cenzuri mediatice.

Mohammad Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, a fost răpit pe 2 iulie din cartierul Shuafat, în Ierusalimul de Est ocupat şi anexat de Israel. Cadavrul minorului – „ars în întregime” potrivit avocatului familiei – a fost găsit câteva ore mai târziu în apropierea unei păduri, în partea de vest a oraşului.

Încă de la descoperirea cadavrului, palestinienii au acuzat evrei extremişti că l-au răpit şi ucis din răzbunare, după răpirea şi asasinarea a trei studenţi israelieni în regiunea Hebron, în Cisiordania ocupată, fapte atribuite de către Israel mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Preşedintele Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu l-au sunat luni pe Hussein Abu Khder, tatăl minorului palestinian, primul pentru a-şi exprima „ruşinea”, iar cel de-al doilea”indignarea” faţă de această crimă „abominabilă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.