Podul de plastic peste Bega a fost inaugurat. Cât timp rămâne la...

Podul de plastic peste Bega a fost inaugurat. Cât timp rămâne la dispoziția timișorenilor GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI

podul de peturi peste bega terminat (9)

Inaugurarea mult așteptată a podului de Cartea Recordurilor a avut loc miercuri după-amiază. Zeci de oameni au așteptat în ploaie în dreptul restaurantului Flora, pe malul Begăi, să testeze podul. Așteptat a fost și primarul Nicolae Robu, care a apărut la 20 de minute după ora 17.00.

După trei luni de muncă a echipei EcoStuff, alături de peste 100 de voluntari și cu ajutorul echipei de la SALVO, construcția podului din PET-uri a fost finalizată. Imediat după sosirea primarului, podul s-a umplut de oameni. Un lucru mai puțin plăcut a fost ploaia, dar primarul a fost atât de încântat de rezultat încât a renunțat și la umbrelă.

„Este o nouă premieră a Timișoarei și sperăm să intrăm în Guinness Book, pentru că acest pod este realizat cu 104.502 sticle. Recordul anterior a fost de 40 şi ceva de mii şi a fost un fel de punte. Aici s-a muncit din greu și s-a făcut o lucrare chiar interesantă. Cred că trebuie să spunem că, dincolo de performanța în sine de a realiza o astfel de lucrare, noi am vrut printr-o astfel de acțiune să dăm un semnal de alarmă. Și anume ca oamenii să colecteze aceste PET-uri și sa le predea celor care le reciclează, pentru că e păcat să poluam apele”, a spus Nicolae Robu.

Timp de două săptămâni, în zona podului vor avea loc o serie de evenimente destinate publicului. Înainte de asta trebuie rezolvată o problemă. În zona cu podul nu există curent electric, iar concertele nu vor putea avea loc decât după ora 21.30 când se aprind felinarele de pe malul Begăi.


Inițiatorii speră ca autoritățile să le ofere o soluție. „Sperăm ca în aceste două săptămâni să avem cât mai multe evenimente pe pod. Suntem ținuți, în schimb, de faptul că nu avem curent în timpul zilei și sperăm ca autoritățile locale să găsească o soluție pentru a putea beneficia cu toții de acest eveniment, unic în lume”, ne-a spus Radu Rusu, inițiatorul proiectului.

Oamenii care au traversat podul nu au omis „Zona Facebook”. Această zonă este destinată exclusiv pasionaților de selfie-uri. Cei care ajung pe pod își pot face un selfie multicolor pentru că „Zona Facebook” este ornată cu zeci de sticle umplute cu apă colorată. Podul va fi iluminat cu leduri odată cu lăsarea serii și oricine dorește să traverseze Bega o poate face pe pod. Timișorenii trebuie să fie însă atenți, deoarece nu au voie să alerge pe pod, să sară, să fumeze sau să circule cu tocuri peste sticle.

Odată cu inaugurarea podului, cei care au dus la bun sfârșit lucrarea țin să le amintească oamenilor mesajul transmis, și anume că locul PET-urilor nu este în apă. „Noi le-am pus în apă tocmai pentru a le atrage atenția oamenilor că există o cantitate enormă de PET-uri care se află în apă. Punându-le în apă, am vrut să intrigăm publicul și să îl sensibilizăm să nu mai arunce sticlele de plastic”, a mai explicat Radu Rusu.

Cele peste 100.000 de sticle din care este realizat podul vor fi trimise după două săptămâni la Retim, pentru reciclare. De asemenea proiectul a fost înscris și confirmat în Guinness Book, iar în aproximativ șase săptămâni vom afla dacă podul este demn de Cartea Recordurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.