Ponta: „Băsescu poate ataca la CC proiectul CAS, a avut un ton...

Ponta: „Băsescu poate ataca la CC proiectul CAS, a avut un ton bădărănesc la adresa Ioanei Petrescu”

1
DISTRIBUIȚI

victor ponta tm 1

Preşedintele Traian Băsescu ar putea ataca la Curtea Constituţională proiectul CAS, a declarat premierul Victor Ponta, spunând că discuţia de la Cotroceni nu a avut sens, deoarece şeful statului a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un „ton bădărănesc” la adresa ministrului Finanţelor.

„Nu a fost niciun fel de discuţie serioasă, pentru că preşedintele avea un calendar strict politic. Eu sunt obişnuit, doamna Petrescu probabil că a avut o experienţă neplăcută”, a spus Ponta.

Întrebat care a fost tonul discuţiei, şeful Guvernului a răspuns: „Un ton destul de bădărănesc la adresa doamnei Petrescu. Poate aflaţi de la preşedinte că studiile de la Harvard sunt nimic pe lângă studiile domniei sale”.

El a arătat că reducerea impozitării muncii, prin scăderea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator, reprezintă un factor care favorizează înfiinţarea de noi locuri de muncă şi fiscalizarea celor ascunse.

Premierul a precizat că i-a explicat preşedintelui, care ştia acest lucru, că pentru 2014 nu se schimbă nimic şi că pentru următorii doi ani Guvernul va ţine cont, prin proiectul de buget pe 2015, de combaterea evaziunii fiscale şi efectele pozitive ale noii Legi a insolvenţei.

El a arătat însă că nu s-a putut ajunge la nicio concluzie serioasă, raţională, şi că preşedintele fie va retrimite proiectul în Parlament, unde va fi din nou votat în luna septembrie, fie va sesiza Curtea Constituţională, caz în care preşedintele trebuie întrebat dacă reducerea CAS va mai fi aplicată din octombrie.

„Domnia sa (preşedintele – n.r.) a spus astăzi că este şi neconstituţional, deci s-ar putea să-l atace la Curtea Constituţională”, a spus Ponta.

Premierul a mai afirmat că, în discuţia de la Cotroceni, l-a deranjat „rescrierea istoriei”, deoarece Băsescu i-a spus că a mai avut un prim-ministru iresponsabil care a cerut mărirea salariilor la profesori, el amintindu-i încă că premierul din 2008, Călin Popescu Tăriceanu, s-a opus, iar mărirea salariilor a fost susţinută chiar de Băsescu din considerente politice.

„Ne-am certat!”, a declarat anterior, agenţiei Mediafax, premierul Victor Ponta, după discuţia cu preşedintele Traian Băsescu pe tema reducerii CAS.

Surse oficiale declaraseră că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, cei doi nestabilind nimic după această discuţie.

„Premierul a prezentat argumentele Guvernului pentru menţinerea contribuţiilor de asigurări sociale la un nivel scăzut şi în următorii ani, iar preşedintele şi-a expus reţinerile legate de sustenabilitatea măsurii.


Cei doi nu au ajuns la un numitor comun, este aşteptată acum decizia preşedintelui”, au declarat sursele pentru Mediafax.

Consultările dintre preşedintele Traian Băsescu şi Guvern, reprezentat de premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS, desfăşurate luni la Palatul Cotroceni, au durat aproximativ 30 de minute.

Consultările şefului statului cu Guvernul au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se referă de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că vrea să promulge reducerea CAS şi că va avea şi o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat că, dacă soluţiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat să retrimită legea în Parlament.

El a arătat că a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS şi că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, precizând că în aceste condiţii invită Guvernul la consultări, potrivit articolului 85 din Constituţie.

Miercuri seară, premierul afirma că Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta preşedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contribuţiile de asigurări sociale este votat de Parlament, astfel că Băsescu fie promulgă actul, fie îl retrimite în Parlament.

„Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii, însă în această situaţie concretă dacă vrea să se consulte cu mine pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită, pentru că nu e o măsură a Guvernului, ci una care tocmai a fost adoptată de Parlament, culmea şi în unanimitate”, a spus Ponta.

El a arătat că, în această situaţie, preşedintele fie nu poate decât promulga proiectul de lege sau să retrimită documentul în Parlament, unde va fi votat din nou în septembrie pentru a fi aplicat din octombrie.

„Dacă îi este drag de mine şi vrea să mă vadă pe la Cotroceni, mie nu mi-e drag de dânsul, dar mă duc, însă Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni şi despre reducerea CAS nu avem ce discuta pentru că e o lege votată de Parlament. Dacă vrea, să discute cu Parlamentul, dar nu cred că vrea să convoace tot Parlamentul la Cotroceni”, a adăugat premierul.

Anterior, premierul Ponta a afirmat că este dispus să se întâlnească cu preşedintele Băsescu şi chiar „cu teroriştii „dacă acest lucru este bine pentru ţară, dar că pentru reducerea CAS şeful statului trebuie să se consulte, eventual, cu Parlamentul, nu cu Guvernul, deoarece legea CAS este votată de parlamentari.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, joi, că reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibilă şi va intra în vigoare la 1 octombrie, susţinând că această măsură nu va afecta fondul de salarii şi fondul de pensii.

1 COMENTARIU

  1. Ponta esti o minciuna totala,ne bagi in mocirla din care provii,ma mir cum de v-au votat atatia oameni in banat si ardeal dar cred ca a fost mare greseala si asta o sa-i coste puternic sau ne-ai trimis oltenii si dambovitenii aici sa voteze?si ai in tine atata badaranie cat nu am intalnit in viata mea…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.