Ponta: Caut orice soluţie posibilă cu UDMR, dar o problemă de stat...

Ponta: Caut orice soluţie posibilă cu UDMR, dar o problemă de stat nu poate fi negociată

0
DISTRIBUIȚI

Victor-Ponta21

Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat atât cu ministrul de Externe, cât şi cu liderul UDMR despre nemulţumirile Uniunii şi că va încerca să găsească orice soluţie posibilă pentru ca relaţia de cooperare corectă cu UDMR să continue, precizând însă că o problemă de stat nu poate fi negociată, scrie Mediafax. El a arătat, la postul B1 TV, că aproape orice poate fi negociat atunci când este vorba de o problemă strict legată de coaliţie de guvernare, dar că nu poate fi negociată şi o problemă legată de politica de stat. Ponta a arătat că ambele părţi au dreptate şi că a discutat atât cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, cât şi cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi că va avea o nouă discuţie miercuri, adăugând că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre cei doi a fost unul public. Liderul PSD, premierul Ponta a mai afirmat că nu îşi doreşte ca UDMR să iasă din coaliţia de guvernare, adăugând însă că, în acest caz, nu ar exista o problemă de majoritate parlamentară.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat demersul MAE legat de iniţiativa cetăţenească a minorităţilor, spunând că este vorba despre o „gândire depăşită”, şi a afirmat că a fost pus într-o situaţie „neplăcută”, aceea de a fi „ignorat şi umilit”, adăugând că miercuri va discuta cu Victor Ponta. Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, corespondentului Mediafax că MAE a greşit amestecând Ungaria în problema iniţiativei cetăţeneşti susţinută de UDMR, în condiţiile în care nu este niciun cetăţean ungar printre iniţiatori. Întrebat cum se poate repara situaţia, preşedintele UDMR a răspuns că, procedural, „este foarte simplu”.

„Agentul guvernamental, aşa cum a depus solicitarea de intervenţie, poate depune o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces.


Asta am propus eu, în 4 iunie, fiindcă România a depus în 2 iunie această solicitare de intervenţie, am avut atunci o discuţie cu premierul Ponta. A trecut o lună şi eu nu am ieşit în presă, cred că discuţia pe această temă se poartă în coaliţie, dar sigur, nu avem la dispoziţie tot anul şi tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipită şi noi considerăm că în câteva zile putem închide acest subiect, în funcţie de decizia premierului. Miercuri voi fi la şedinţa de Guvern şi avem ocazia de a discuta”, a mai arătat liderul Uniunii. Întrebat, în continuare, cât de departe este dispusă să meargă UDMR în susţinerea punctului său de vedere privind iniţiativa cetăţenească şi dacă se poate ajunge până la ieşirea de la guvernare, Kelemen a spus că este deranjat când cineva nu îl ia în serios.

”Aveam impresia că unii nu m-au luat în serios, am spus de la început că este o chestiune foarte serioasă. Eu am respectat cuvântul dat de fiecare dată faţă de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine mă deranjează când cineva nu mă ia în serios şi crede că îşi poate permite orice şi poate să ia o decizie fără să ne consulte. Nu vreau să răspund la această întrebare deoarece consider că nu trebuie purtată o asfel de discuţie sub presiuni. Ce a apărut în presă cu ameniţări cu ieşirea de la guvernare sunt aprecierile ziariştilor şi analiştilor politici. Premierul cunoaşte foarte bine şi exact poziţia mea, şi va lua o decizie analizând toate datele”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.