REPORTAJ Inundațiile au făcut DEZASTRU în Gătaia și zonele vecine UPDATE 2...

REPORTAJ Inundațiile au făcut DEZASTRU în Gătaia și zonele vecine UPDATE 2 Cum l-a „executat” militărește ministrul Duşa pe președintele CJ Timiș GALERIE FOTO şi VIDEO

5
DISTRIBUIȚI

 

inundatii gataia sub ape din helicopter18_resize

„Dădea de sus apă, că nu puteai să faci față. A început pe la 10:30 și nu s-a mai oprit timp de câteva ore”, povestea un localnic din Gătaia, locul unde apele au pus stăpânire pe patru străzi. Rând pe rând, casele au fost înconjurate de apele venite de pe versanți. Pompierii și polițiștii au început să-i scoată pe oameni din casele transformate în locuințe lacustre. Nenorocirea cea mai mare e pe strada Trandafirilor, unde s-a stabilit recordul la numărul de case evacuate. „Numai recomandări, sugestii, că așa ar fi bine, dar stau și nu fac nimic”, striga nervos un localnic, căruia apa i-a ajuns în curte până la genunchi. În încercarea de a scoate apa de pe străzile inundate, autoritățile au spart un drum, dar aproape degeaba. „Este foarte multă apă pe câmp și nu mai are unde să se ducă”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, unei bătrâne care plângea că îi rămân copiii fără munca de o viață.

Prefectul de Timiș, Eugen Dogariu, a cerut jandarmilor și polițiștilor să aducă mai mulți oameni pentru a putea evacua localnicii, dar și pentru a păzi locuințele celor evacuați. Situația este critică pentru că apa continuă să crească. Bucăți din șosea, care în urmă cu o jumătate de oră erau uscate, sunt acum complet acoperite de apă.

Continuă evacuările de persoane în zonă, iar autoritățile se luptă să țină lucrurile sub control. Situația este critică la Gătaia, unde apele cresc și marele pericol este ca râul Bârzava să iasă din matcă și dezastrul să fie și mai mare.

Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a afla ce se întâmplă în zonele afectate.

UPDATE La Gătaia a ajuns și ministrul apărării, Mircea Dușa, pentru a vedea personal care este situația în zonă. După ce a inspectat cea mai afectată zonă, la marginea orașului Gătaia, unde apa continuă să crească, Dușa a anunțat că va cere venirea unui elicopter al MAPN pentru a evalua situația din satul Șemlacul Mare, care este izolat de ape.


„Prognozele pentru orele următoare nu sunt încurajatoare. Va fi cod portocaliu în această zonă, cu o mică scădere a intensității în Timiș, dar cu mai mari cantități în Caraș-Severin. În aceste condiții, trebuie să ne pregătim pentru orele care vor urma”, a declarat Dușa.

UPDATE 2 După ce a inspectat la sol situația din Gătaia, mergând pe străzile inundate cu un tractor de mare capacitate, ministrul apărării a făcut primul plan de bătaie: „aducem un vagon de piatră pe calea ferată cât mai aproape și îl punem în spărtura de la terasamentul căii ferate, ca să nu mai vină apa spre casele oamenilor”. Președintele Consiliului Judțean Timiș, Titu Bojin, a încercat să domolească avântul ministrului, spunând că „vom vedea ce facem mâine, acum degeaba punem piatră spartă acolo, că o să o ducă curentul apei. Să se mai liniștească lucrurile, să mai scadă Bârzava”. Extrem de nervos, Dușa i-a tăiat-o, adresându-se generalilor cu care a venit la fața locului „hai să ne organizăm militărește, cu civilii ăștia nu se poate nimic. Faceți planul de acțiune și să intervenim cu militarii. Trebuie să intervenim astăzi ca să salvăm casele oamenilor. Unele sunt din chirpici şi dacă vor sta prea mult în apă se distrug. Nu e timp de pierdut”. Bojin a rămas fără sonor în timp ce ministrul a plecat cu cei de la armată.

Pentru a evalua mai bine situația, ministrul Dușa a survolat zona la bordul unui elicopter militar şi l-a luat cu el şi pe Bojin „ca să vadă situaţia şi să nu mai comenteze atât”. După survol, concluzia lui Duşa a fost „trebuie închisă breşa de la terasamentul căii ferate. Pe acolo se scurge în localitate apa de pe câmp. Hai să mergem la primărie să organizăm lucrurile acum, să intervenim”. Bojin a mai încercat un „intervenim pe dimineaţă”, după care a fost de acord „mergem acum, desigur”.

 5 COMENTARII

  1. Taci tu Alex , daca ai fii in locul nostru , eu sunt aici la Gataia locuiesc pe strada Sumigului si mai umpic apa ajunge la noi la casa si se baga inauntru , tu vorbesti , azi au venit jandarmi , elicoptere si politisti sa scoata oamenii din casa . Tu ce crezi ca este asa usor , in spate sunt oameni care au ramas fara locuinta ?

    • Are dreptate Alex dece nu i-a ajutat cu nimic bisericile construite de sateni care sunt sau oraseni ca in gataia sunt cam jumatate pocaiti au bagat banii in biserici dar nu si-au facut protectii pentru inundatii.bineinteles ca asta nu inseamna ca statu sa nu faca nimic sa impiedice inundatiile dar ar fi fost bineveniti si banii de biserici la diguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.