Să trăiți, șefu!

Să trăiți, șefu!

2
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

Nimic nu se face în țara asta fără ca șeful să știe. E vorba, desigur, de șeful de partid al unei filiale, șeful vreunei primării sau consiliu județean, guvern sau președinție. Există o ierarhie clară de șefi și șefuți în toate instituțiile de stat din România, de pe urma cărora se umflă conturile personale și ale partidelor aflate la guvernare. Sistemul este piramidal, însă baza este atât de bine construită, din zeci de oameni și încrengături, că până ajungi la vârful construcției poate dura ani de zile sau chiar și zeci de ani.

Omul șefului suprem din Caraș-Severin, al cărui nume toți aliații săi îl spun cu respect, iar opozanții cu teamă, omul celui care pe toate le face și le desface după bunul plac, a fost reținut aseară de procurorii pentru mită în atribuirea unui contract din bani publici.


Ianăș Roșeți, director executiv al Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat a judeţului Caraş-Severin, se jură, desigur, că totul este o neînțelegere, că nimic nu s-ar fi întâmplat și nu va avea niciodată curajul să spună cât din suma primită urma să meargă la șefii lui.

Asta pentru că atunci când faci parte dintr-o structură de tip mafiot, camuflată de un birou modest de funcționar public, trebuie să te supui regulilor acesteia. Nu ai văzut, nu ai auzit, nu cunoști. Mergi cu “nu” în brațe până în celula austeră de dincolo de gratii și rămâi acolo într-o tăcere aproape apostolică și ispășești și păcatele altora. Din afară, șeful, niciodată direct, ci prin alți pioni, îți transmite să nu îți faci griji, că totul se rezolvă, doar să îți ții gura. În trei-patru ani ești liber și îți poți trăi liniștit pensionarea la vila de vacanță, că doar nu ai furat o găină sau o pâine ca să stai închis și zece ani.

În acest fel, piramida nici nu se clintește. Se găsește repede un înlocuitor care să asigure stabilitatea acesteia, pentru că politica și administrația din România sunt construite pe principiul imuabil al găștilor de mafioți, în care toți golănașii mor ca să trăiască șeful.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.