Sărăcia, principala cauză din care copiii din mediul rural abandonează școala. Cum...

Sărăcia, principala cauză din care copiii din mediul rural abandonează școala. Cum le sar preoții în ajutor

0
DISTRIBUIȚI

clasa_goala_43937400

Mii de copii renunță să mai meargă la școală, în fiecare an, majoritatea acestora provin din mediul rural, și mai ales din familii sărace. În sprijinul acestor copii, astăzi, a fost lansată cea de-a treia ediție a proiectului “Alege Școala”, finanțat cu bani de la Uniunea Europeană și inițiat de Patriarhia Română în parteneriat cu Fundația World Vision România. Reprezentanții Bisericii vor organiza o serie de activități cu scopul de a-i determina pe elevi să rămână la școală și vor încerca să-i apropie pe micuți mai mult de Dumnezeu.

Nu mai puțin de 3.200 de preoți din întreaga țară, adică 30 % din totalul de preoți, au fost formați pentru a se putea implica în proiect. Aceștia îi vor invita pe copii la parohie, unde va fi organizat programul “Școala de duminică”, în cadrul căruia copiii vor fi ajutați la teme astfel încât să nu rămână în urmă cu materia, timp de un an.


Mai mult, vor merge cu micuții în tabere de vară sau concursuri organizate pe diverse teme legate de școală și rolul pe care-l are educația în viața copilului.

“Proiectul are o dublă finalitate: prevenirea și reducerea ratei abandonului școlar și catehizarea copiilor și a tinerilor. Proiectul se adresează copiilor cu risc de abandon școlar și celor care au părăsit deja școala și trebuie reintegrați. În edițiile precedente, 10.000 de elevi au mers în tabere de vară gratuit, elevi cu situații materiale precare”, a precizat, astăzi, la Timișoara, Constantin Naclad, manager de proiect.

Mădălina Dicu, din partea Fundației World Vision România, a ținut să precizeze că, potrivit unui studio realizat recent, mai mult mult de 30 % dintre părinți au spus că copiii lor abandonează școala din motive de sărăcie sau că au rezultate proaste la învățătură. “În România, rata abandonului școlar este de 10 %, 80 % dintre elevii care abandonează școala sunt din mediul rural. De cele mai multe ori, școala este abandonată la schimbul de cicluri, adică la terminarea ciclului primar sau gimnazial. Marea majoritate a copiilor care renunță să mai meargă la școală provin din familii monoparentale, au părinți care nu lucrează sau sunt plecați la muncă în străinătate”, a precizat Mădălina Dicu.

Din Regiune Vest sunt implicați în proiect peste 600 de copii cu vârste cuprinse între șase și 16 ani. Proiectul „Alege Școala” beneficiază de o finanțare nerambursabilă de peste șase milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.