Situaţia din Irak: Washingtonul reflectă asupra unor eventuale atacuri împotriva extremiştilor din...

Situaţia din Irak: Washingtonul reflectă asupra unor eventuale atacuri împotriva extremiştilor din cadrul SI

0
DISTRIBUIȚI

atac_irak_56460300

Statele Unite consideră că datorită sprijinului lor aerian forţele de securitate irakiene au reuşit să stopeze avansul jihadiştilor în nordul ţării, dar încă ezită să efectueze raiduri aeriene împotriva acestor militanţi.

Potrivit unui diplomat de rang înalt american, Brett McGurk, sprijinul Statelor Unite, care constă, în primul rând, în efectuarea unei misiuni de supraveghere aeriană, a permis armatei irakiene să stopeze ofensiva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI).

Aparatele americane efectuează aproximativ 50 de zboruri pe zi pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere deasupra Irakului.


„Noi avem în prezent o idee mai clară asupra a ceea ce se întâmplă şi în baza acestor informaţii putem lua decizii”, a spus McGurk în faţa unor aleşi din Congres, la întoarcere dintr-o misiune de şapte săptămâni la faţa locului.

În schimb, Washingtonul ezită în continuare să răspundă solicitării autorităţilor irakiene, care doresc ca Statele Unite să efectueze raiduri împotriva militanţilor din cadrul SI.

Diplomatul a recunoscut „incompetenţa” unor şefi din cadrul armatei irakiene din nordul ţării, puse în derută foarte rapid la începutul ofensivei extremiştilor sunniţi. Aceşti şefi au fost fie concediaţi, fie înlocuiţi în post, a subliniat McGurk.

„Dar noi am găsit unităţi foarte profesioniste şi foarte dotate, şi cred că este în interesul nostru să le sprijinim”, a notat diplomatul.

El a anunţat că generalul american Lloyd Austin va merge în Irak joi pentru „a evalua (…) situaţia şi a vedea concret în ce mod asistenţa americană ar fi mai eficientă”.

Aproximativ 220 de consilieri militari americani au efectuat în iunie un audit al armatei irakiene. Potrivit raportului, doar jumătate din forţele irakiene sunt capabile să fie îndrumate de către americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.