TIMIȘOARA UITATĂ Somptuoasele biserici romano-catolice ale orașului. Unde se află „marele clopot”...

TIMIȘOARA UITATĂ Somptuoasele biserici romano-catolice ale orașului. Unde se află „marele clopot” de peste două tone

0
DISTRIBUIȚI

Millennium_Church_TimisoaraLa sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX s-au construit, la Timişoara, somptuoasele biserici romano-catolice în stil neogotic.

Biserica romano-catolică din Mehala

O biserică romano-catolică în stil neogotic, cu elemente neoromanice, a fost ridicată şi în cartierul Mehala, sub îndrumarea călugărilor salvatorieni, chemaţi la Timişoara de  episcopul Alexander Dessewffy. Lăcaşul de cult a fost ridicat cu bani donaţi de locuitorii cartierului şi a fost sfinţit în 1887, biserica având hramul Sfintei Fecioare Maria. În interior se află numeroase statui şi picturi executate la Viena iar vitraliile, la  München.

biserica mehala interiorOrga este creaţia celebrului meşter timişorean Wegenstein şi a fost executată în 1902. Altarul principal şi  cele  secundare au fost executate de sculptorul Ferdinand Stuflesser din Tirolul de Sud.

Biserica „Millenium”

Pentru comemorarea unui mileniu de la aşezarea maghiarilor în Câmpia Panonică, în 1896 s-a hotărât ridicarea unei noi biserici romano-catolice în Piaţa Romanilor (fostă Coronini) din Fabric, care avea să poarte denumirea de „Millenium”. Al doilea lăcaş romano-catolic din acest cartier, cu dimensiuni impozante, a fost construit de timişoreanul Josef Kremer, după planurile inginerului budapestan Lajos Ybl. Piatra de temelie a fost pusă în 1896 de episcopul Alexander Dessewffy iar sfinţirea bisericii a avut loc în 13 octombrie 1901, cheltuielile fiind acoperite în întregime din donaţii publice. Monumentalul edificiu, o combinaţie de stil neogotic şi neoromanic, este construit din zidărie netencuită, are o lungime de peste 71 de metri, o lăţime care depăşeşte 29 de metri, două turnuri înalte de 67 de metri şi cupola centrală cu o înălţime de 45 de metri.

biserica millenium interiorMarele clopot, ieşit din turnătoria lui Andrei Novotny, are o greutate de peste 2.420 kg. Biserica poate adăposti în jur de 3.000 de credincioşi. În vecinătatea acesteia a fost ridicată în 1902 şi o casă parohială.  În biserică se află una dintre cele mai valoroase orgi realizate de cunoscutul meşter timişorean Carl Leopold Wegenstein în 1901. A costat 26.000 de coroane şi a fost dăruită bisericii de către episcopul diecezan Alexander Dessewffy. Corpul acesteia a fost lucrat în lemn de stejar, într-o manieră neoromanică, şi abundă în sculpturi şi ornamente aurite. Tabloul altarului principal este opera pictorului Georg Vastagh. După inaugurarea bisericii Millenium, cel mai mare edificiu de cult romano-catolic al oraşului, vechea biserică din Fabric, din apropierea fabricii de bere, a fost predată parohiei greco-catolice.

Biserica romano-catolică din Elisabetin

În Piaţa Bălcescu (fostă Lahovary) se înalţă silueta neogotică a bisericii romano-catolice „Preasfânta Inimă a lui Iisus”,construită între anii 1912-1919.


Lucrările au fost încetinite din cauza primului război mondial dar după terminarea ei, biserica a devenit, în scurtă vreme, un adevărat simbol al cartierului. Încă din anul 1899, în cartiertul Elisabetin s-a constituit o asociaţie pentru construirea unei biserici catolice. Adunarea sumelor necesare a început la restaurantul „La trei coroane”, unde s-a organizat în fiecare an câte o manifestare pentru strângere de fonduri, care au revenit asociaţiei. Episcopul Dessewffy a donat, la rândul lui, 50.000 de coroane pentru ridicarea bisericii iar terenul a fost cumpărat de primărie, în anul 1902, şi a fost pus la dispoziţia cartierului pentru ridicarea edificiului de cult. Primarul Carol Telbisz a donat, la rândul lui, 60.000 de cărămizi provenite din demolarea vechii biserici piariste şi 80.000 de coroane.

biserica catolica elisabetinPlanurile construcţiei au fost realizate de celebrul arhitect budapestan Karol Salkovits iar constructori au fost desemnaţi Albert Schmidt şi Johann Bagyanszky. Lucrările au început în anul 1912 dar din cauza apei care a apărut la turnul de sud, a fost nevoie de o fundaţie mai adâncă cu trei metri decât la turnul nordic iar turnul este cu 66 de milimetri mai scund. Biserica are o lungime de 52 de metri, o lăţime de 57 de metri iar înălţimea turnurilor este de 57 de metri, biserica putând adăposti în jur de 2.000 de credincioşi. Coloman Földéssy a montat un ceas de turn cu acţionare electrică şi tot aici au fost instalate clopotele vechiului seminar. În 1919, când s-a finisat construcţia, au fost montate vitraliile şi uşile mari de la intrare, altarul gotic a fost adus de la vechea biserică romano-catolică din Mehala iar cele cinci altare care segmentează interiorul au fost realizate în atelierul celebrului meşter Stuflesser. Întregul ansamblu neogotic impresionează atât prin măreţie cât şi prin alura sveltă a edificiului. Acesta a fost sfinţit, în 1919, de ziua Adormirii Maicii Domnului, de episcopul Iulius Glattfelder. Biserica a fost consacrată în 1938, de episcopul de Timişoara Augustin Pacha. Călugării salvatorieni au început, în 1921, construcţia clădirii de lângă biserică, pentru ajutorarea săracilor.

Bisericile din Fratelia

Două biserici catolice s-au ridicat şi în Fratelia, cartier care, la vremea respectivă, nu era alipit oraşului. Biserica romano-catolică închinată Sfântului Iosif a fost construită între anii 1926-1928, sub conducerea preotului salvatorian Pater Angelicus Bugiel iar piatra de temelie a fost aşezată în prezenţa vicarului general Stephan Fiedler, viitor episcop romano-catolic de Oradea şi Satu-Mare. Biserica a fost consacrată în vara anului 1930 de către episcopul diecezan Augustin Pacha şi mai este cunoscută sub numele de biserica din Fratelia A. A fost construită în stil neogotic iar orologiul din turnul bisericii a fost dăruit de oraşul Viena.

biserica fara turn frateliaDin anul 1928 datează şi construcţia micii biserici romano-catolice fără turn din Fratelia B, colonia Bessenyei, ridicată în stil neogotic şi care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Construcţia ei a fost iniţiată de călugărul salvatorian Pater Columban Heinrich Cieslik, el fiind urmat la conducerea lucrărilor de către Pater Norbert Kerl şi Pater Angelicus Bugiel. O parte din altarul principal al acestei biserici provine din altarul capelei fostului seminar teologic romano-catolic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.